Litomyšl chystá oslavy 20. výročí setkání prezidentů, po Havlovi chce pojmenovat náměstí

Na jaře uplyne dvacet let od chvíle, kdy se na zámku v Litomyšli sešlo sedm prezidentů střední Evropy. Setkání mělo nejen mezinárodní význam, ale bylo určitým historickým milníkem také pro Litomyšl. Ve městě už teď chystají oslavy 20. výročí. Město chce také uctít památku Václava Havla, který prezidenty do Litomyšle pozval. Jeho jméno možná ponese nové náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litomyšl

Litomyšl | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

Sedm prezidentů střední Evropy, Václav Havel, slovenský Michal Kováč, slovinský Milan Kučan, maďarský Arpád Goncz, německý Richard von Weizsacker, rakouský Thomas Klestil a polský Lech Walesa, se v Litomyšli sešlo 14. a 15. dubna 1994, oslavy dvacetiletí připadají na 12. duben.

„Z tehdejších sedmi prezidentů je dnes naživu pět a jsou to všichni starší pánové. My je samozřejmě pozveme, ale nepředpokládáme, že by přijeli. Ale věříme, že pošlou aspoň nějakou zdravici,“ říká za pořadatele oslav prezidentského výročí Jan Pikna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na oslavy 20. výročí setkání středoevropských prezidentů v Litomyšli sleduje redaktorka Tereza Brázdová.

„Chtěli bychom hodně připomenout Václava Havla a jeho vizionářskou politiku a to, co to všechno přineslo nejen Litomyšli, ale i Evropě,“ dodává.

Po Václavu Havlovi chtějí v Litomyšli pojmenovat také malé náměstí, které vzniklo letos v centru města. Podle Pikny však zatím jde pouze o ideu, k návrhu se ještě budou vyjadřovat zastupitelé.

„Ale každopádně v rámci revitalizace zámeckého návrší vzniklo před zámkem nové náměstí, které by si nějaké jméno zasloužilo. A my bychom byli moc rádi, kdyby to bylo jméno Václava Havla, protože on přinesl do Litomyšle velikánský pokrok. Tím, že se to setkání tady odehrálo v období, kdy se Litomyšl probouzela z totalitní šedi,“ připomíná.

„Takže Václava Havla si máme proč vážit a měl by tady být zapsán trvale, v názvu náměstí,“ dodává Pikna.

Litomyšlský zámek se také stane místem, kde bude natrvalo umístěna vosková plastika, srdce pro Václava Havla. „Srdce autorů Galovského a Švejdy už v Litomyšli jednou bylo v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle a teď se k nám vrací, protože máme tady pěkný prostor v zámeckém sklepení, který bude plastice vyhovovat po stránce teploty a světla,“ vysvětluje Jan Pikna.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme