Venezuelští novináři se bouří. V zemi dochází novinový papír

Ve venezuelské metropoli Caracasu demonstrovali novináři. Došel totiž novinový papír. Mnoho z deníků vychází v omezeném nákladu a některé vůbec. To je jedna z mnoha tváří současného socialismu po venezuelsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest žurnalistů ve Venezuele. Kvůli nedostatku novinovému papíru musela tištěná média omezit či úplně zastavit výrobu. 11. 2. 2014

Protest žurnalistů ve Venezuele. Kvůli nedostatku novinovému papíru musela tištěná média omezit či úplně zastavit výrobu. 11. 2. 2014 | Zdroj: Reuters

Novinový papír ve Venezuele se musí dovážet. A dolary, za které se kupuje, nejsou v zemi volně směnitelné. Některým deníkům prý teď kvůli chybějícímu papíru dokonce hrozí zánik.

Není to první věc, které se ve Venezuele nedostává, země se třeba před dvěma roky stala čistým dovozcem benzinu a nafty, přestože je ropnou velmocí. A nedostatek zboží teď čerstvě potvrdila i centrální banka: každé čtvrté základní zboží nyní ve Venezuele není k dostání.

Vládní opozice také tvrdí, že nedostatek papíru je zároveň způsob, jak umlčet ty, kdo kritizují vládu. Je pravda, že takové omezení deníků hraje do karet režimu - opoziční názory totiž hlásají hlavně tištěná média.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestu novinářů ve Venezuele informoval zahraniční redaktor David Koubek

Ředitel venezuelského Střediska zahraničního obchodu, které reguluje obchodní styk s cizinou, obvinil novinářské odbory z politizace protestu a řekl, že dolary dostanou pouze ti, kteří pracují ve prospěch "zdravého hospodářství". To by mělo být takové hospodářství, které nespekuluje s cenami.

S ním se pojí i „zákon o spravedlivých cenách“, který venezuelská vláda schválila. Měl by mimo jiné zavést už třetí oficiální kurz dolaru, kterého je nedostatek a který se na černém trhu prodává za daleko vyšší ceny.

Jenže veškeré regulace obchodu zatím ke stabilizaci ekonomiky nepřispěly. A tak se dají čekat další demonstrace - třeba dnes při Dni mládeže.

Prezident slibuje éru prosperity

Současný prezident Nicolas Maduro mluví také o ekonomické válce, kterou proti němu vedou obchodníci či opoziční síly s cílem zvrátit projekt socialismu 21. století, který rozjel jeho předchůdce Hugo Chávez s cílem pomoci chudým Venezuelanům.

Venezuela byla řadu let kapitalistickou ekonomikou, ale za Cháveze byly například zavedeny pevné ceny některých základních komodit, které garantují určité obchody, nebo regulace dolaru.

Součástí Madurovy obrany proti oné takzvané válce bylo třeba to, že vojáci obsadili prodejny velkého prodejce elektrospotřebičů. Inflace ve Venezuele dosáhla už 56 procent a to může být pro venezuelské vedení problém, přestože tvrdí, že opatření mají odstartovat etapu prosperity.

David Koubek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme