Pražský vrtulník zasahuje i ve středních Čechách, ty za něj ale neplatí

Vrtulník pražské záchranné služby vzlétl loni víc než pět set krát. Z toho většina zásahů proběhla ve Středočeském kraji. Celkové náklady se vyšplhaly k deseti milionům korun. Středočeši se ale na financování letecké záchranné služby nijak nepodílí. Zákon jim to nenařizuje. Praha přesto trvá na spravedlivém přerozdělení nákladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranná služba - vrtulník (ilustrační foto)

Letecká záchranná služba - vrtulník (ilustrační foto) | Foto: Hasičský záchranný sbor Úst. kraje

Ve vyhlášce o záchranné službě bylo definováno, že Praha zajišťuje leteckou záchrannou službu pro Prahu a Středočeský kraj. Nový zákon ale podmínky změnil.

„My nejsme ze zákona povinni zajišťovat leteckou záchrannou službu pro Středočeský kraj. Přesto tak děláme. Středočeský kraj odmítá jakoukoli formou se na financování letecké záchranné služby podílet. Přestože 85 % zásahů je do Středočeského kraje,“ vysvětluje ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz

Přehrát

00:00 / 00:00

O spor mezi pražskou a středočeskou záchrannou službou se zajímala Veronika Štefanová

Se spolufinancováním letecké záchranné služby nesouhlasí ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

„Jako ředitel příspěvkové organizace nemám jakýkoliv nástroj, abych jinému subjektu dával 7 nebo 8 milionů za rok. Finanční kompenzace dle mého názoru a dle mých právníků není možná,“ říká Houdek.

Praze chce vyjít vstříc protislužbou. Záchranná služba pro Středočeský kraj by převzala vybraná území Prahy, na která by vyjížděli. Mohlo by jít například o Zbraslav a okolí.

Dohoda mezi kraji

Praha i Středočeský kraj už víc jak pět let jednají o možném spolufinancování. V květnu minulého roku se sešla pracovní skupina pro oblast zdravotnictví, ve které byly zastoupeny oba kraje. K řešení se ale nedobraly.

„Středočeský kraj, vzhledem k tomu, že nezajišťuje leteckou záchrannou službu, ji nemá ani v rozpočtu. Skutečně to nemáme z čeho hradit,“ konstatuje radní pro oblast zdravotnictví Středočeského kraje Jiřina Fialová z KSČM.

Podle předsedy pražského výboru pro zdravotnictví Martina Dlouhého z TOP 09 by šlo úhrady mezi kraji řešit dohodou. Ke spolufinancování se přikládní i náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp z ministerstva zdravotnictví.

„Bylo by korektní, aby se Středočeský kraj podílel na financování letecké záchranné služby, protože letecká záchranná služba z velké části zasahuje v oblasti Středočeského kraje,“ domnívá se Philipp.

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme