Pátou olympijskou medaili už krasobruslař Pljuščenko nezíská, ukončil kariéru

Jako první krasobruslař historie získal medaili na čtyřech olympijských hrách v řadě, přesto kariéra Jevgenije Pljuščenka nedopadla podle jeho představ. Příběh o slavném „Žeňovi“, jehož jméno je pro Rusy jednoznačným synonymem úspěchu, totiž v Soči skončil poslední a hodně smutnou kapitolou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko | Zdroj: ČTK

Už na rozbruslení před krátkými programy vítal Pljuščenka na ledě hurónský řev. On sám ale připomínal spíše zničeného válečníka vracejícího se po náročné bitvě.

Jak se později ukázalo, ráno si na tréninku při skákání čtverného toeloopu obnovil zranění zad, kvůli kterému mu loni v Tel Avivu zpevnili páteř dvěma titanovými šrouby. Svůj boj před domácím publikem přesto nevzdal.

Obkroužil tři kola a pokusil se o trojitý axel. Po nejtěžším z trojitých skoků ale jeho sen o páté olympijské medaili vzal definitivně za své.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko ukončil v Soči kariéru

Když komentátor v hale Iceberg prozradil, že Pljuščenko odstupuje předčasně ze soutěže, strhla se v publiku obrovská vlna emocí a náctileté ruské fanynky netajily slzy v očích.

Před čtyřmi dny jejich milovaný „Žeňa“ pomohl nejlepším volným programem Rusku ke zlatu při olympijské premiéře soutěže týmů. Nyní jeho bohatá kariéra skončila v bolestivých grimasách. Hala pro 12 tisíc fanoušků se proměnila v tiché divadelní hlediště, ve kterém se jen místy ozývalo jako nevyslyšená modlitba: „Žeňa, Žeňa…“

Krasobruslař Pljuščenko po zranění zad a pádu oznámil konec kariéry

Číst článek

Někteří lidé dokonce začali opouštět halu, vždyť většina Rusů přišla jen a pouze na Pljuščenka. On byl hlavní ruskou tváří celých Her. Jen kvůli němu bylo zatím krasobruslení nejnavštěvovanější olympijskou soutěží v Soči vůbec.

„Když jsem přišel do šatny, tak šprýmoval a ptal se, jestli jsem připravený na túru s ním. Říkal, že na túře si oddychneme a pak se vrátíme na další čtyři roky,“ popisuje český reprezentant Tomáš Verner úsměvný moment z krasobruslařského zákulisí olympijských her.

Verner zůstává obezřetný

Stejně jako Pljuščenko i on totiž končí v Soči svoji kariéru, i když „Žeňa“ na rozdíl od něj tak učinil v minulosti už dvakrát. Tentokrát už ale jeho návrat reálně opravdu možný není. Společně s Vernerem a dalšími krasobruslaři jej čekají jeho oblíbená vystoupení na exhibicích.

„U něj je všechno možné. To, co si lidé myslí, „Žeňa“ vyvrací každým dnem,“ dodal Verner, který zůstává v otázce Pljuščenkovi bruslařské budoucnosti stále trochu obezřetný.

Konec konců už jen účast na letošních olympijských hrách bylo u Pljuščenka rok po operaci zad malým zázrakem. Překvapivě dobře naložený Pljučenkův 73letý trenér Alexej Mišin po odstoupení svého svěřence ze závodu v mix zóně prohlásil, že ho také bolí celé tělo, a že kdyby se na paralympiádu dostalo krasobruslení, mohl by se s ním v páru Pljuščenko na ledě přeci jen ještě objevit.

Tak uvidíme, třeba se „Žeňa“ zapíše i do paralympijské historie. O tom, že je mistr překvapení, už přesvědčil nespočetněkrát.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme