Skokan Kasai se dočkal první individuální olympijské medaile v 41 letech

Velkými olympijskými prohrami i triumfy nežije jenom Česko. Nového národního hrdinu má po závodu skokanů na lyžích na velkém můstku Japonsko. Noriaki Kasai totiž ve svých jednačtyřiceti letech získal v Soči první individuální medaili z olympijských her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonského skokana na lyžích Noriaki Kasaie na velkém můstku v Soči předčil jen Polák Kamil Stoch

Japonského skokana na lyžích Noriaki Kasaie na velkém můstku v Soči předčil jen Polák Kamil Stoch | Zdroj: Reuters

Lepší byl pouze Kamil Stoch, který se stal skokanským králem letošních olympijských her. Po triumfu na středním můstku ovládl i ten velký a zkušeného Kasaie v konečném součtu porazil o 1,3 bodu.

„Japonci mě zbožňují, proto jsem velmi tvrdě pracoval a hodně se snažil, abych jejich očekávání naplnil. Toužil jsem samozřejmě po zlatu, ale víc jsem pro něj dělat nemohl,“ řekl Kasai, který naposledy cenný olympijský kov vybojoval v Lillehammeru v roce 1994, kdy pomohl japonskému týmu ke stříbru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skokan Kasai se dočkal první individuální olympijské medaile v 41 letech

A velký obdiv má ke svému japonskému soupeři i o šest let mladší Jakub Janda. „Je to něco fantastického. Od nějakých pětatřiceti do čtyřiceti let mu to také moc neskákalo, ale pořád se tím bavil a najednou je zpět. Tady nenajdete nikoho, kdo by mu nefandil. Smekám před ním,“ uvedl Janda.

Receptem k dlouhé kariéře má být tvrdý trénink, Kasai ho ale českému skokanovi sám neprozradil a důvod je jasný. „Je těžké se sním bavit, protože angličtinu moc neovládá,“ dodal Janda.

Mnohem podstatnější ale je, že Kasai umí skvěle skákat. Na velkém můstku za to získal svou první individuální olympijskou medaili. Je stříbrná. Na zlato prý japonský nestor zaútočí za čtyři roky.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme