Hradec Králové zbourá starou koželužnu, na místě možná vznikne domov pro seniory

Hradec Králové připravuje zbourání zchátralého historického areálu koželužny ve čtvrti Kukleny. Původně měla koželužnu přestavět na komerční centrum a luxusní byty developerská firma Eube, jenže v roce 2010 zkrachovala a z projektu sešlo. Teď by na místě možná mohl vzniknout domov pro seniory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demolice v karvinském ghettu Vagónka začala

Demolice v karvinském ghettu Vagónka začala | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Koželužna z 19. století je zajímavou stavbou industriální architektury z režného zdiva. Teď je ale ve velmi špatném stavu.

Můžou za to hlavně zloději kovů, kteří celý areál během posledních let v podstatě rozebrali. Budova koželužny se tak musí zbourat.

Zachránit se nepodařilo ani plechovou věžičku s hodinami, která byla jedním ze symbolů hradeckých Kuklen.

S demolicí prvních částí koželužny by radnice chtěla začít ještě letos, náklady se odhadují na milion korun. Z bezpečnostních důvodů se nejdřív zbourají části zdí, které jsou blízko chodníků a hrozí zřícením.

V lokalitě vzniknou i parky a sportoviště

Demolice zbytku by mohla přijít na dalších několik milionů korun. Město chce celý prostor vyčistit a připravit pro výstavbu úplně nové budovy.

Využití území koželužny má být součástí obnovy rozsáhlé lokality Malého labského náhonu v Kuklenách. V této lokalitě se počítá s vybudováním dvou parků a dalšího sportoviště v areálu Olympie.

Tam, kde ještě teď stojí koželužna, by mohl v budoucnu vzniknout dům pro seniory. Stavba by totiž zapadala do koncepce města postavit pro důchodce dům s kapacitou asi 50 lůžek.


Zvětšit mapu

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme