Očekávaná detektivka Rowlingové vychází v češtině. I ve verzi pro nevidomé

V Česku vychází jedna z nejočekávanějších knížek roku – detektivka Volání kukačky, kterou pod pseudonymem Robert Galbraith napsala Joanne Rowlingová. K dostání bude i v elektronické verzi a u detektivního příběhu budou moci tajit dech i nevidomí. Kniha v Braillově písmu je ale poněkud objemnější – na skoro tisícovce listů ji vytiskly v pražské tiskárně Karla Emanuela Macana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tiskárna s prvními stránkami knihy Volání kukačky v Braillově písmu

Tiskárna s prvními stránkami knihy Volání kukačky v Braillově písmu | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

V domě nedaleko Václavského náměstí by tak rozlehlou výrobní halu čekal málokdo. V místnosti o velikosti školní tělocvičny hučí desítky strojů, u nejdražšího z nich – vyjde na skoro tři miliony korun – stojí vedoucí technicko-výrobního oddělení František Bláha.

„To je počítačová tiskárna. Ze stroje se vytiskne text a potom to jde dál do řezačky papíru, která ho nařeže na příslušný formát 250 × 297 milimetrů,“ popisuje Bláha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vzniká kniha v Braillově písmu, zjišťovala v pražské tiskárně Karla Emanuela Macana Michaela Vetešková

Tiskaři dostali text, který Rowlingová napsala pod pseudonymem Robert Galbraith,v digitální podobě. A když jeho první výtisk tiskárna vydala, musí doslova a do písmene projít rukama jazykové korektorky paní Hegrové.

„Příjemnější text je, když je tam přímá řeč, když to má nějaký děj,“ vysvětluje asi 50letá zrakově postižená žena, zatímco přejíždí bříšky prstů po bílém papíře s vysokým obsahem buničiny.

Kniha nevypadá jako běžná kniha, ale spíše jako větší poznámkový blok formátu A4. „Má 14 svazků a přes 800 stránek,“ upřesňuje František Bláha. Potom se kniha sváže a na každou publikaci se musí udělat štítky.

Stejně jako většina knih v Braillově písmě vychází i tato ve třech výtiscích, dotisky dělají v tiskárně na základě objednávek.

František Bláha v tiskárně a knihovně K. A. Macana v pražské ulici Ve Smečkách pracuje několik let a stále vymýšlí, co ještě zlepšit | Foto: Michaela Vetešková

Braillova slepecká abeceda | Foto: Český rozhlas

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme