Björgenová se zapsala do historie jako nejúspěšnější sportovkyně ZOH

Biatlonista Ole Einar Björndalen se stal nejúspěšnějším olympionikem historie zimních her. Jeho reprezentační kolegyně, běžkyně na lyžích Marit Björgenová, je nově rekordmankou mezi ženami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marit Björgenová v cíli olympijského závodu

Marit Björgenová v cíli olympijského závodu | Zdroj: Reuters

Byl to velký den pro celé Norsko. Reprezentantky z kolébky běžeckého lyžování naprosto ovládly třicetikilometrový závod volnou technikou na Hrách v Soči.

Najít mezi třemi norskými medailistkami hlavní hrdinku nebylo těžké. Marit Björgenová totiž získala zlato a také se stala nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her.

Zatímco řada soupeřek do cíle sotva doběhla a jen si lehla na zem, fenomenální Marit Björgenová radostí pištěla a křičela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marit Björgenová se stala nejúspěšnější sportovkyní v historii zimních olympijských her

„Tenhle třicetikilometrový závod pro mě byl velkou motivací. Strašně jsem v něm chtěla získat zlato, takže jsem strašně šťastná. Až jednou skončím s lyžováním, můžu začít přemýšlet o tom, kolik mám medailí, ale teď to pro mě tolik neznamená.“

Jen pro pořádek. K titulu nejúspěšnější olympioničky v historii zimních her potřebovala Björgenová 6 zlatých, 3 stříbrné a jednu bronzovou. Poslední z cenných kovů pro ni ale přece jen byl speciální.

Poprvé totiž triumfovala v individuálním závodě volnou technikou a díky výkonům Therese Johaugové a Kristin Steiraové byly stupně vítězů komplet norské.

„Jsem opravdu šťastná i za své týmové kolegyně a hlavně Kristin, pro kterou je to první individuální olympijská medaile. Trochu jsme si spravily náladu za nepovedenou štafetu. Je to neuvěřitelný den.“

Závod na třicet kilometrů opanovalo norské trio, Vrabcová-Nývltová pátá

Číst článek

A velkou radost měly i obě dvě zbývající norské medailistky. Nejen za sebe, ale také za Marit Björgenovou. I když každá z trochu jiného důvodu.

„Je to úžasné! Marit je nejlepší lyžařkou všech dob. Trénuju s ní už dvanáct let, takže jsem vůbec nebyla překvapená,“ usmívá se dvaatřicetiletá Kristin Steiraová, která brala bronz.

O sedm let mladší stříbrná Therese Johaugová o Marit Björgenové říká: „Je pro mě opravdovým vzorem. Vzhlížela jsem k ní už jako malá holka, takže trénovat s ní v jednom týmu je skvělé. I díky ní jsem lepší lyžařkou. Jsem vážně šťastná.“

A co takhle norské déja vu za čtyři roky v Koreji? Nebo byl tohle poslední olympijský závod královny Marit?

„Čtyři roky jsou dlouhá doba a já taky nemládnu. Je mi 33 a uvažuju o rodině. Chci závodit příští rok na mistrovství světa ve Falunu a pak se uvidí. Když budu mít motivaci, proč ne. Ale teď nedokážu říct, co budu dělat za čtyři roky.“

Bilance nejlepší zimní olympioničky historie Marit Björgenové se tedy ještě může zlepšovat.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme