Cenu tepla podle Elektráren Opatovice zvedlo i nové uhlí, vyšší emise prý budou v normě

Od letošního roku odebírají Elektrárny Opatovice uhlí od nového dodavatele. Je horší, a tak je ho potřeba víc. I kvůli tomu mají letos domácnosti na Pardubicku, Chrudimsku a Královéhradecku dražší teplo. Vyšší spotřeba a méně kvalitní uhlí se projeví i na ovzduší, společnost však tvrdí, že ne nijak významně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice | Foto: Elektrárny Opatovice, a.s.

Elektrárny Opatovice zásobují teplem řadu východočeských firem a institucí a více než 60 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč. Od ledna je jejich teplo dražší o 5,5 procenta. Rodina žijící v třípokojovém bytě si tak ročně připlatí zhruba sedm set korun.

Důvodem je nové uhlí, které společnost používá. Firma kvůli problémům s bývalým dodavatelem začala od začátku letošního roku spalovat hnědé uhlí ze Severočeských dolů a z německého Mibragu.

Palivo však má nižší výhřevnost, takže je ho potřeba víc a dováží se z větší dálky. „Cena tepla vychází z cenové kalkulace, z metodiky, která je stanovaná zákonem. A při dosazení všech objektivních nákladů nám vyšla cena, která nám vyšla, proto jsme navýšili teplo podle daných pravidel,“ říká generální ředitel elektrárny Václav Pašek.

Povolení na vyšší emise

V souvislosti se změnou dodavatele paliva se objevila také kritika týkající se obav ze zhoršení ovzduší, nové uhlí má totiž vyšší obsah síry. Mluvčí společnosti po lednu odhadoval, že by letos společnost mohla vypustit do ovduší až o 20 procent více oxidu síry než loni.

Společnost už získala od Pardubického kraje povolení, že může v období let 2013 až 2015 ročně do vzduchu vypustit o 1500 tun oxidu síry víc než dosud.

Podle Paška se však jedná pouze o „strop“, navíc vyjednaný v době, kdy nebylo jasné, jaké uhlí bude společnost nakonec mít.

„Vlastní koncentrace, která vychází v každém okamžiku z komína, se žádným způsobem významně nemění,“ uklidňuje Pašek s tím, že se společnost pohybuje zhruba na třetině povolených limitů.

Údajně jen mírně se zhorší také emise polétavého prachu v ovzduší a oxidů dusíku.

Ekologický program

Ekologickou zátěž z elektrárny by měla do budoucna zlepšit nová opatření. Společnost plánuje postupně rekonstruovat odsiřovací zařízení, kotle a komín a vyměnit elektroodlučovače popílku.

K těmto opatřením nutí elektrárnu přísnější evropské požadavky na ekologické parametry provozu a také zmiňovaná změna paliva.

Podle ředitele pro strategický rozvoj Miloslava Deckera bude ekologický program elektrárnu stát 2,7 miliardy korun. Část peněz zaplatí EOP z vlastních zdrojů, část poskytne mateřský Energetický a průmyslový holding.

Většina ekologického programu bude dokončena v roce 2015, pouze nové odsíření o rok později.

ČTK, kov, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme