SZPI chce k Potravinám na pranýři přilákat mladší čtenáře. I díky facebooku

Mladí lidé a senioři se podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nejméně zajímají o složení a původ potravin, které jedí. Inspekce už provozuje webové stránky Potraviny na pranýři. Mladé uživatele internetu chce lákat k zájmu o závadné či falšované potraviny i na informace na facebooku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) si přibližně čtvrtina zákazníků aktivně vyhledává informace o potravinách. Zajímá je jejich složení a původ.

Většinou jde o lidi středního věku, kteří si jsou ochotni za kvalitnější potraviny připlatit. Naopak menší zájem o jakost mají starší lidé a mladí do 24 let. Právě ty mladé chce inspekce přitáhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Státní zemědělské a potravinářské inspekce mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

„Proto jsme se rozhodli udělat vstřícný krok vůči této sociodemografické skupině, abychom komunikovali jazykem a způsobem, který je těmto lidem vlastní,“ vysvětlil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Facebookový profil Potraviny na pranýři už funguje několik let neoficiálně z iniciativy zaměstnanců SZPI, nově má být aktivnější a obsahovat všechny nejnovější informace. Má být také oboustrannou komunikační platformou. „Budeme vyzývat spotřebitele k diskusi, aby se tázali a my zprostředkovali informace, ke kterým by se jinak nedostali,“ dodal mluvčí SZPI.

Kontroly SZPI: Mezi potravinářskými komoditami zjistila SZPI nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 75 % odebraných vzorků, následuje segment medů a dehydratovaných výrobků s 53 % nevyhovujících šarží a u čerstvého ovoce, kde inspekce konstatovala nevyhovující parametry u 44 % hodnocených šarží.

Zatím inspekce zveřejňovala výsledky kontrol na webu. Od roku 2012 existuje stejnojmenný portál s názvem Potraviny na pranýři. Podle Pavla Kopřivy je to vlastně taková databáze.

„Spotřebitelé si tam mohou vyhledávat informace o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách,“ popsal Kopřiva.

Zveřejněné informace jsou velmi podrobné, inspektoři uvádějí název produktu, výrobce, místo prodeje i identifikaci konkrétní šarže.

I kvůli špatným výsledkům některých supermarketů podle průzkumu SZPI stále více lidí chodí nakupovat do menších obchodů.

Webové stránky Potraviny na pranýři | Foto: potravinynypranyri.cz

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme