Rozhodnutí o připojení Krymu k Rusku šokovalo řadu obyvatel poloostrova

Krymský autonomní parlament vyhlásil s okamžitou platností připojení k Rusku, obyvatelé poloostrova o tom přitom měli rozhodovat v referendu vyhlášeném na 16. března. U mnohých obyvatel Krymu, včetně etnických Rusů, proto zpráva vyvolala doslova šok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruské shromáždění v Simferopolu

Proruské shromáždění v Simferopolu | Zdroj: Reuters

„Toto je podpisová akce za referendum,“ říká mladá dívka ve stanu postaveném před Leninovou sochou. Právě tam chodí obyvatelé Jalty podpořit požadavek za hlasování o budoucnosti poloostrova.

Před pár desítkami minut byli ještě všichni přesvědčeni, že se bude konat 30. března. Nový termín je zarazil, ale zároveň potěšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na rozhodnutí krymských úřadů zaznamenával zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Jestli lidé chtějí, tak proč by nebylo,“ myslí si jeden z přítomných mužů. Další dodává: „Čím rychleji bude, tím lépe. Tlačí na nás ze všech stran.“

„Lenin svého času podepsal Finům svobodu, když je po říjnové revoluci 1917 nechal, aby se osamostatnili. Finové byli hloupí a nezůstali pod sovětskou vládou. Ale sami si vybrali. A Ukrajinci, ti fašisti či nacionalisti, ti nám teď svobodu nechtějí dát? Tak si ji vezmeme, v referendu. Mimochodem, to je přeci běžné třeba v takovém Švýcarsku a nikdo proti němu nic nemá,“ vysvětluje asi 40letý muž.

Parlament v Simferopolu vyhlásil Krym za součást Ruska, ukrajinské vojáky považuje za okupanty

Číst článek

Kolem zpravodaje Českého rozhlasu se sbíhá shluk lidí, jeden křičí přes druhého. Někteří ho dokonce obviňují, že jako novinář ze Západu jen lže. Zároveň vyzývají ostatní, ať si dávají pozor na pusu, protože všechno nahrává.

Lidé se navzájem překřikují a jejich slova se mísí s šuměním mořských vln, které se už po desetiletí tříští o zdi promenády tohoto vyhlášeného letoviska. Moře však, na rozdíl od místních lidí, zůstává klidné.

Když se totiž dozvědí, že krymský parlament vyhlásil odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku s okamžitou platností, jsou z toho zmatení a nesouhlasí s tím. „Ne, ne, já bych chtěla, aby Krym zůstal součástí Ukrajiny, ale aby měl širokou autonomii,“ zdůrazňuje krymská Ruska.

Nikdo neví, co se nakonec bude v příštích hodinách a dnech dít. Krymský parlament dnes označil ukrajinská vojska na poloostrově za okupační. Naopak ruské jednotky jsou podle něho teď jedinou zákonnou silou na Krymu.

Ukrajinský premiér Aresnij Jaceňuk rozhodnutí označil za nelegální. Premiér zároveň varoval, že v případě další vojenské intervence zahraničních jednotek bude ukrajinská armáda bránit svoji zemi.

USA ohlásily nové vízové sankce vůči těm, kdo ohrožují suverenitu Ukrajiny

Číst článek

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme