Traséra si musím hýčkat, ví paralympijský lyžař Patrik Hetmer

Sjezdové lyžování nemusí být jen individuálním sportem. Na paralympiádě v Soči to platí dvojnásob. Alespoň v případě zrakově hendikepovaného Patrika Hetmera. Na svazích v Krasné Poljaně se pohybuje ve společnosti traséra Miroslava Máčaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Hetmer (vlevo) se svým trasérem Miroslavem Máčalou.JPG

Patrik Hetmer (vlevo) se svým trasérem Miroslavem Máčalou.JPG | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Na helmách máme zabudovaný interkom. Míra jede přede mnou, a když vidí nějakou záludnost, tak mi to nahlásí a já můžu podle toho přizpůsobit jízdu,“ vysvětluje Patrik Hetmer.

Na první pohled nepoznáte, kdo je závodník a kdo plní roli traséra. Důležitá je především vzájemná důvěra. A pochopitelně také domluva. To už se přiblížil Patrik Hetmer. Super-G sice nedokončil, doufá ale v lepší výsledek v obřím slalomu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Patrikem Hetmerem a jeho trasérem Miroslavem Máčalou mluvil Pavel Petr

Trasér ho může na svahu i přibrzdit. Aby ho nedojel. „Kdybych ho dojel, asi bych ho postrčil. Stalo se nám to nedávno v Aspenu, kdy jsme se ocitli vedle sebe a oba nás to překvapilo. Ale moc se nám to nestává, on je vždycky rychlejší,“ přiznává paralympionik.

Mohla by ovšem nastat ještě horší situace. To za předpokladu, že trasér upadne. „Kdyby trasér upadl, tak bych ho asi přejel. Když ho vidím, tak mám čas zastavit, tak bych ho asi nepřejel, musím si ho šetřit,“ usmívá se Patrik Hetmer.

Lyžař má zúžené zorné pole u obou očí na čtyři stupně. Bez Miroslava Máčaly by proto skutečně nemohl jezdit a musí si ho hýčkat. Po závodech se společně pohybují druhým rokem.

„Už máme od začátku jasné, kdo je lepší. Je to Patrik,“ zapojil se do povídání také Miroslav Máčala.

Pro paralympioniky jsou lyžařské tratě v Soči fyzicky i technicky náročné

Číst článek

Prozradil také, jak se postupem času vzájemná spolupráce vypilovala. „Začátky byly složitější, ale postupem času jsem si zvykl. Dřív jsem se třeba otáček každých pět sekund a kontroloval jsem ho, ale teď už vím, a kdybych byl rychlejší, tak mi řekne,“ uvědomuje si trasér.

„Na startu máme nacvičené signály, on odjede a já odstartuju kousek za ním. Na trati už to máme nacvičené. Říká mi toho poměrně dost. Teď už na mě celou trasu řve, aby mě povzbudil, nebo mi říká, co tam je,“ říká Patrik Hetmer a věří, že v obřím slalomu si spraví chuť.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme