Exekuční vykonavatel má jít za vydírání na pět let do vězení

Plzeňský okresní soud poslal na pět let za mříže exekučního vykonavatele Marka Ředinu. Podle zatím nepravomocného rozsudku měl vydírat mladou ženu z Plzně kvůli dluhům jejího otce. Ten přitom s rodinou nežil ve společné domácnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle spisu chtěl Ředina před dvěma lety po ženě z Plzně, aby za svého otce uhradila statisícové dluhy. Hrozil, že jinak její dům vystěhuje, což později i udělal.

Soudce vycházel z videozáznamu, který na místě pořídil sám Ředina. Podle verdiktu vytvářel na ženu nátlak a exekuce byla nezákonná, mimo jiné proto, že neověřil, komu zabavovaný majetek patří. Poškozené musí zaplatit náhradu 100 tisíc korun.

Pětileté vězení je souhrnným trestem i za další Ředinovy protiprávní skutky. Bývalý exekuční vykonovatel se na místě odvolal, státní zástupce Libor Řeřicha je s rozsudkem spokojený.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu bývalého exekutorského vykonavatele Řediny mluvil na Radiožurnálu Jiří Prošek z prezidia Exekutorské komory

Exekutorská komora se od jednání Marka Řediny po tomto případu distancovala, dostal výpověď a od června 2012 už exekuce neprovádí.

Muž byl zaměstnaný u plzeňské exekutorky Martiny Tetzeliové, které v květnu 2013 uložil kárný senát Nejvyššího správního soudu pokutu dva miliony korun. Důvodem bylo to, že neřídila a nekontrolovala zaměstnance a tolerovala jim nepřípustné postupy. Exekutorka na pak funkci rezignovala.

Podle Jiřího Proška, člena prezidia Exekutorské komory, je Ředinův případ obrovským excesem, který nelze vyloučit v žádné profesi.

„Obávám se, že žádná změna zákona by nezabránila tomu, aby v případě, že člověk chce spáchat trestný čin, tak aby ho spáchal,“ poznamenal ve vysílání Radiožurnálu s tím, že dozor nad prací vykonavatelů zpřísnila novela účinná od loňského roku.

„Vykonavatelé musí dneska pořizovat videozáznamy z mobiliárních exekucí o tom, co se tam děje, jakým způsobem ta věc probíhá, aby případně mohl zaměstnavatel, či dokonce Exekutorská komora v rámci dohledu zkontrolovat, jestli všechno probíhalo tak, jak mělo.“

mta, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme