Paralympijské hry končí. Češi se poprvé vrací bez medaile

Zimní paralympijské hry v Soči končí, pro české handicapované sportovce ale nedopadly příliš dobře. Vůbec poprvé v historii domů nepřivezou ani jednu medaili. Slovensko přitom získalo 6 cenných kovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přivítání českých paralympioniků v olympijské vesnici v Soči

Přivítání českých paralympioniků v olympijské vesnici v Soči | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Musím říci, že za poslední roky, ať už to bylo v Londýně 2012 nebo v Soči, ty medaile visí čím dál výše. Získat medaili je velmi složité,“ přiznává Roman Suda, který v Soči vedl českou výpravu.

Čeští paralympionici si přitom například v roce 1998 z Nagana odvezli 7 medailí, mezi nimi byly i tři zlaté. Od té doby počet medailí ale klesá. Východní sousedé ze Slovenska přitom letos získali 6 medailí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na neúspěch českých paralympijských sportovců se zaměřili Tomáš Bystrý a Pavel Petr

Podle mluvčího slovenské výpravy Stanislava Ščepána se podmínky tamních handicapovaných sportovců vyrovnávají těm, jaké mají zdraví olympionici.

„Díky tomu se podařilo, a to rozhodnutí vlády byla příznivé právě pro zdravotně handicapovaných, že vyrovnali finanční odměny za medaili do výše zdravých sportovců, což je samozřejmě velká motivace,“ říká Sčepán.

Zatímco slovenští handicapovaní sportovci dostanou za zlatou medaili v přepočtu až 600 tisíc korun, ti čeští pouze asi 70 tisíc. Přitom zdraví sportovci mají v Českou za první místo v olympiádě zhruba milion korun.

S vyrovnáním odměn se nepočítá. „Nebude to závislé pouze na medailích nebo individuálních úspěších, ale musí to být podpora zdravého životního stylu, sportu, mládeže, sport pro děti, protože nám děti tloustnou. Chci to propojit i s oblastí školství,“ řekla Českému rozhlasu ministr školství Marcel Chládek.

Před paralympiky smekám, říká Vladimír Remek

Číst článek

Náklady českých paralympioniků jsou během sezony vysoké. „Celkový rozpočet pro mě a pro mého asistenta, bez kterého se neobejdu i s tím budgetem za závody, je kolem 450 tisíc jenom za závody, nepočítám do toho materiál,“ vysvětluje reprezentant Ondřej Jelínek

Sport tělesně postižených v Česku má už dlouhodobě problémy. Začaly už v roce 2004, kdy se Český svaz tělesně postižených sportovců odštěpil od Českého paralympijského výboru. Spory vadily i mezinárodnímu výboru a ohrožovaly i účast českých paralympioniků v Londýně v roce 2012.

Přehled paralympijských medailí české a slovenské reprezentace | Foto: Michal Jindra

Pavel Petr, Tomáš Bystrý, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme