Thajsko zrušilo výjimečný stav. Teď doufá, že se do země vrátí turisté

V Thajsku už neplatí výjimečný stav, který byl zaveden kvůli masivním protestům proti premiérce Jinglak Šinavatře. Úřady si jeho zrušením chtějí naklonit protivládní demonstranty. Ti v ulicích manifestují už od listopadu. Většinou mírumilovně, přesto ale během občasných střetů zemřelo přes dvacet lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrušením výjimečného stavu si chce thajská vláda naklonit demonstranty, kteří požadují odstoupení premiérky Jinglak Šinavatry (na snímku)

Zrušením výjimečného stavu si chce thajská vláda naklonit demonstranty, kteří požadují odstoupení premiérky Jinglak Šinavatry (na snímku) | Zdroj: Reuters

V ulicích thajského hlavního města by teď mělo být relativně bezpečno.

„Situace v ulicích Bangkoku se uklidnila ještě před samotným zrušením výjimečného stavu. Můžeme říci, že každodenní život se vrátil do normálu. Křižovatky v Bangkoku a oblasti, které byly zablokované demonstranty, jsou nyní otevřené. Protestující se stáhli z ulic a jejich hlavním a jediným útočištěm se stal park Lumpini v centru města,“ přiblížila zástupkyně českého velvyslance v Bangkoku Dagmar Minaříková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti z Thajska zjišťoval redaktor Zdeněk Novák

Jedním z hlavních důvodů ke zrušení výjimečného stavu podle ní byla obnova cestovního ruchu v zemi.

„Ke zrušení přispěl nátlak ze strany podnikatelské komunity a zejména odvětví cestovního ruchu, které zaznamenalo za poslední měsíce velké finanční ztráty. Thajsko se snaží přilákat zpět turisty a přesvědčit je, že je v zemi bezpečí,“ vysvětlila.

Před cestami do Thajska, a především do hlavního města země, varovalo české turisty ministerstvo zahraničí spolu s ambasádou v Bangkoku. Po zrušení výjimečného stavu už česká ambasáda upozornění zmírnila, zatím ho ale zrušit nehodlá.

I když se situace zklidnila, zcela bezpečno totiž ještě není. Turisté, kteří plánují cestu do Thajska, by proto měli sledovat webové stránky ambasády, kde se informace průběžně aktualizují.

Výjimečný stav platil asi dva měsíce – od doby, kdy se protesty v Bangkoku zvrhly v násilné střety. Demonstranti požadovali, aby premiérka Jinglak Šinavatra odstoupila, protože podle nich byla pod silným vlivem svého bratra Tchaksina, zapojeného do korupčních kauz.

Protivládní protesty v Thajsku | Foto: ČTK/AP, Wally Santana

krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme