Premiér Fico před lety v Bratislavě odhalil sochu Svatopluka. Teď se o ni téměř nikdo nezajímá

Brzy to budou čtyři roky, co na bratislavský hrad přibyla jezdecká socha Svatopluka. V roce 2010 ji během předvolební kampaně odhalil slovenský premiér Robert Fico, který teď kandiduje na prezidenta. O sochu se vedly velké spory, historici se hádali, jestli byl Svatopluk jenom kníže nebo rovnou král starých Slováků, jak to stálo na podstavci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svatopluka stojí přímo před bratislavským hradem

Socha Svatopluka stojí přímo před bratislavským hradem | Foto: Vojtěch Berger

Dnes už se premiér o sochu nezajímá. K soše měly podle něj putovat školní zájezdy z celého Slovenska, Svatopluk ale láká úplně jiné návštěvníky.

Kolem sochy se tísní asi stovka lidí. Věkový průměr přes 60 let, v silném větru občas někomu vylétne z ruky národní vlajka. Matice slovenská, která se má starat o slovenské vlastenectví, si tento týden připomněla 1120. výročí od smrti Svatopluka. Tomu tady nikdo neřekl jinak než král.

Při odhalení před čtyřmi lety měl Svatopluk kolem sebe mnohem honosnější kulisy. Pompézní večer za účasti prezidenta, premiéra i předsedy parlamentu přenášela veřejnoprávní televize. Bratislavský hrad byl monumentálně nasvícený a zněla dramatická hudba. Mnozí Slováci nevěřili vlastním očím, premiér Fico byl ale spokojený.

„Přiveďte sem svoje děti, vnuky a vnučky a přineste k památníku krále Svatopluka kytici,“ nabádal tehdy obyvatele Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bratislavskou sochu Svatopluka připomněl zpravodaj na Slovensku Vojtěch Berger

Teď zůstává Svatopluk opuštěný a fotí si ho jen turisté. Robert Fico má jako kandidát na prezidenta jiné starosti a ani pro další politiky už sporná socha není zajímavé téma. Z podstavce zmizel nápis Král starých Slováků, který někteří historici označili za nesmysl. Svatopluk byl podle kritiků sochy velkomoravské kníže.

Na všechno se dá ale zvyknout, potvrzuje Martin Bodis, ředitel školy v obci Šintava, kde si Svatopluka dali přímo do školního názvu.

„Já v tom mám jasno. My jsme sice žádali o titul knížete, ale ministerstvo ho v roce 2008 označilo jako krále. A já se s tímto názvem ztotožňuji,“ uvádí Bodis.

Sporný je i pojem staří Slováci, který část odborníků přisuzuje historickému inženýrství Roberta Fica a jeho spolupracovníků jako byl poradce Drahoslav Machala. Ten už se ale o soše nechce příliš bavit.

„Je to vlastně jen historický pomocný termín, neusilujeme o tvorbu legend,“ říká Machala.

Bronzový Svatopluk tak byl spornou celebritou vlastně jenom pár měsíců. Sochu chtěli její odpůrci původně přemístit z hradního nádvoří na méně okázalé místo, nakonec ale po drobných úpravách zůstala kde je. Robert Fico se podle dostupných informací žádnou další sochu před letošními volbami odhalit nechystá.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme