Ve Vonšově vznikl domov se zvláštním režimem, pomoci má duševně nemocným

Kazdův dvůr ve Vonšově poskytuje služby především pacientům s chronickým duševním onemocněním a osobám se stařeckou Alzheimerovou demencí. Do zařízení mohou nastoupit okamžitě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Před vstupem stačí vyplnit jednoduchou žádost, pak proběhne vyšetření. A první zájemci už se hlásí, potvrzuje ředitel komplexu Josef Kazda.

„V současné době probíhají jednání s prvními klienty, probíhá sociální vyšetření, které je nutné zrealizovat před přijetím klienta. Předpokládáme, že první klienti by do zařízení měli nastupovat do 14 dnů,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o Kazdově dvoře zjišťovala Andrea Strohmaierová

Domov se zvláštním režimem, jak je Kazdův dvůr nazýván, vznikl proto, že nemocných přibývá a kapacita již fungujících zařízení nestačí.

Samozřejmostí všech podobných domovů je odborný personál, který se pacientům věnuje 24 hodin denně. Množství personálu v Kazdově dvoře se bude odvíjet od počtu klientů.

„Při plné kapacitě obsazenosti zařízení budeme zaměstnávat zhruba 50 zaměstnanců. Pokud tady bude struktura klientů, kteří budou vyžadovat péči ve větším rozsahu, určitě budeme přijímat další zaměstnance,“ říká Kazda.

Jednou ze zaměstnankyň v novém zařízení pro nemocnéje Petra Ladžanová. Veškerá péče, kterou pacienti budou využívat, se podle jejích slov musí řídit zákonem o sociálních službách.

Klientům jsou k dispozici jedno, dvou nebo tří lůžkové pokoje s moderním vybavením. Ke každému přísluší koupelna se sociálním zařízením. Celý dům má bezbariérový přístup.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme