V USA vychází album Johnnyho Cashe s 12 zatím nevydanými písněmi

V USA jde dnes do prodeje album s 12 dosud nevydanými písněmi Johnnyho Cashe. Více než 10 let po smrti legendárního muzikanta, který žil bouřlivým životem a podle mnohých fanoušků povznesl styl country do vyšší hudební ligy. Nahrávky z alba Out Among the Stars pocházejí z 80. let, z doby, kdy byla Cashova kariéra v útlumu a tehdejší producent je odmítl vydat. Písně pak upadly v zapomnění, až před dvěma roky je objevil v archivu Cashův syn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posmrtné album Johnnyho Cashe Out Among the Stars

Posmrtné album Johnnyho Cashe Out Among the Stars | Foto: oficiální Facebook Johnnyho Cashe

Stěžejní píseň posmrtného alba s názvem She Used To Love Me A Lot je o šoku z nenaplněné lásky. Klip, který už ke staronovému hitu také vznikl, ale dává milostné baladě sociální a existenciální přesahy.

Kamera zachycuje kontrast Wall Street a bezdomovců, kteří dostali pomyslné kopačky od jejich vlastní země. Video začíná i končí v jeskyni, v níž prý chtěl Johnny Cash spáchat sebevraždu, od které ho odradil spirituální prožitek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posmrtné album i život Johnnyho Cashe se zajímal Jan Prokeš

Autor klipu, australský režisér John Hillcoat, chtěl připomenout klíčové rysy Johnnyho Cashe: jeho unikátní basbaryton, hru na kytaru ve stylu střelby z pušky a neutuchající pochopení pro psance.

Nová kolekce starých nahrávek ale odhaluje mnohem víc.

„V nahrávkách je slyšet síla jeho duše. Jeho poctivá povaha i láska k mé matce. Ukazuje ne moc známý, intimní portrét jeho osobnosti. Pro mě je album Out Among the Stars chybějícím dílem mozaiky v jednom překrásném životě, v kariéře mého otce,“ myslí si syn nashvillské superstar John Carter Cash.

Johnny Cash nevyrůstal v bavlnce, ale s dřinou na bavlníkové plantáži. Poznal i práci v automobilce. Ve službách americké armády působil v Evropě. Od 50. let jeho hvězda rychle stoupala.

Přestože se pak osobně znal zřejmě se všemi prezidenty, nikdy nezapomínal na společenské outsidery. Od roku 1960 odehrál mnoho koncertů pro vězně. Zdarma.

Ačkoliv se on sám za mřížemi neocitl, měl v dobách těžké závislosti na drogách a alkoholu problémy se zákonem. O svých závislostech i démonech mluvil jako jedna z prvních celebrit veřejně, Američané ho za to milovali.

Hlavně v závěru života byl Cashův hudební výraz prostoupený smutkem a melancholií, vždy byl protipólem pokleslých proudů country music a opěvoval jen ty ušlechtilé stránky kovbojství.

Johnny Cash zemřel v roce 2003. O jeho životě byl o dva roky později natočen film Walk the Line s Joaquinem Phoenixem a Reese Witherspoonovou v hlavních rolích.

Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme