Vláda naší situaci nechápe, stěžují si volyňští Češi po odmítnutí žádosti o návrat

Krajané žijící na Ukrajině v oblasti Volyně si stěžují, že se o ně česká vláda málo stará. Alespoň zatím totiž kabinet nechce vyslyšet žádost o přesídlení zhruba 40 rodin volyňských Čechů do staré vlasti. Komunita žijící na Ukrajině podle zjištění tuzemských diplomatů totiž není vystavená bezpečnostní hrozbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volyň (Ukrajina)

Volyň (Ukrajina) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Ministerstvo zahraničí vyslalo o víkendu do oblasti obývané českou komunitou tři pracovníky. Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zjistili, že volyňští Češi jsou zatím v bezpečí a jejich snahy o návrat jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně.

„S velkým zklamáním jsme sledovali projev pana ministra, který bohužel ne úplně pochopil naší současnou situaci,“ reagovala na rozhodnutí vlády předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti Ema Snidevyčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na rozhodnutí vlády reagovala ve vysílání Radiožurnálu předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Ema Snidevyčová

„My se nebojíme Ukrajinců, jsou to naši sousedi a bratři, po boku kterých žijeme celá desetiletí, ale bojíme se, že začne válka, že odvedou naše muže. Ukrajinská armáda by léta rozkrádaná, nemá základní zdroje a nedává šanci, že všechno dopadne dobře, když dojde k ozbrojenému konfliktu,“ popsala obavy českých krajanů.

I přes včerejší neúspěch jsou zástupci volyňských Čechů odhodlaní obrátit se na Prahu s žádostí o pomoc znovu. Jejich naděje dnes podpořili i poslanci, kteří schválili výzvu vládě, aby se situaci českých krajanů na Ukrajině věnovala.

„Zůstává nám naděje, že český vláda na nás nezapomene. Ale když ta situace bude ještě horší, než je teď, tak už bude potřeba rychle utíkat,“ dodala Snidevyčová. O tom, co bude nová žádost obsahovat a komu bude adresovaná, chtějí členové spolku jednat na středeční schůzi.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme