Amazon potvrdil, že složí 50 milionů na stavbu obchvatu Dobrovíze

Americká internetová firma Amazon dnes potvrdila, že složí 50 milionů korun pro stavbu obchvatu Dobrovíze. Jeho vybudování je jednou z podmínek, které obsahuje zatím nepodepsaná smlouva o spolupráci mezi Amazonem, obcí a místním občanským sdružením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci | Zdroj: ČTK

Zasilatelská firma, která chce v obci u ruzyňského letiště vybudovat obrovské distribuční skladiště, je připravena dát 50 milionů korun na vázaný účet, tyto peníze pak budou zárukou právě pro stavbu obchvatu. Dopis, ve kterém Amazon potvrdil, že počítá s plněním podmínek návrhu smlouvy, dostala obec dnes v podvečer. Řekli to starosta Dobrovíze Martin Šafr a ředitel developerské společnosti Panattoni Pavel Sovička.

Zastupitelstvo obce už v polovině února odhlasovalo, že s Amazonem spolupracovat bude. Podle Sovičky by měla být smlouva podepsána v následujícím týdnu či dvou. Amazon podle Sovičky i starosty dohody, na kterých se s obcí a občanským sdružením Občané pro Dobrovíz během posledních měsíců domlouvá, plní.

„Společnost Amazon potvrzuje, že hodlá i nadále plnit požadavky, které jsou předmětem smlouvy o spolupráci,“ stojí v dopise.

Starosta Dobrovíze přečetl na dnešním jednání zastupitelstva dopisy dva. Ten právě doručený od Amazonu a pak také od společnosti Panattoni, který také slibuje další spolupráci.

Stavba obchvatu příští rok?

Obsahem dopisu od Amazonu je mimo jiné i potvrzení, že společnost Amazon počítá s tím, že složí předem 50 milionů korun pro plánovanou stavbu okruhu obce, což by mělo být zárukou pro to, aby jeho stavba byla zahájena i dokončena bez prodlení. Starosta věří, že by se během roku 2015 mohl obchvat začít stavět. Nejdříve však musí proběhnout územní řízení a stavební povolení.

Oproti původnímu plánu Amazon postaví pro distribuční centrum samostatnou čistírnu odpadních vod, ale zároveň i nadále počítá s tím, že se bude podílet na modernizaci a rozšíření kapacity stávající obecní čistírny. Obec však tlačí čas, kapacita místní čistírny je na hraně. Zastupitel Jiří Šesták na dnešním jednání kritizoval, že smlouva s Amazonem stále ještě není podepsána.

„My v ruce teď nemáme nic. Smlouvu už je nutné podepsat, ať se začne něco dělat. Nebráním se pak dodatkům,“ řekl Šesták.

Amazon pokračuje například s výkupem pozemků pro výstavbu obchvatu. Podle informací starosty už více než polovina z asi 15 vlastníků pozemků podepsala smlouvu o smlouvě budoucí a nikdo z těch ostatních se k výkupu zatím nestaví záporně. Místními obyvateli požadovaný semafor u přechodu pro chodce poblíž školy by také měl stát během několika týdnů.

„Po delší době se podařilo získat povolení policie, proto jeho stavbě už nic nebrání,“ řekl starosta.

Obyvatele Dobrovíze by také měla chránit protihluková stěna. To, jak bude přesně vypadat a jak bude vysoká, řeší Amazon společně i majiteli domů, které s komerční zónou sousedí.

Obyvatelka Dobrovíze Jitka Ungerová ukazuje na místo, kde má podle projektu amerického internetového obchodu Amazon vyrůst nové distribuční centrum | Foto: ČTK

Hana Veselá, která bydlí přímo u komerční zóny a zároveň je členkou sdružení Občané pro Dobrovíz, očekává podepsání smlouvy o spolupráci v nejbližších dnech. Sdružení s Amazonem na její podobě také spolupracovalo.

„Posuneme se tak dál, než kdybychom se soudili,“ řekla Veselá.

Podle ní by Amazon měl například umístit v komerční zóně stacionární čidlo hluku nebo podpořit, aby v obci fungovala lékařská ambulance. „Jednali jsme také o zřízení nadace, které by v následujících letech podporovala vzdělávání nebo ozdravné pobyty obyvatel obce,“ uvedla Veselá.

Zástupci Amazonu také řeší kruhový objezd u výjezdu ze silnice R6, který představuje napojení dopravy z distribučního centra na rychlostní komunikaci. V zápisu ze středečního jednání zastupitelstva Jenče, na jejímž katastru se místo nachází, stojí, že zastupitelstvo si vyžádalo co nejrychlejší dodání dopravní studie s tím, že Jeneč bude trvat na vybudování dvou kruhových objezdů.

„Žádoucí je též vybudování možnosti cykloprůjezdu a průchodu pěších na řešených komunikacích,“ konstatovali jenečtí zastupitelé.

V Dobrovízi se také už testoval kamerový systém pro monitoring průjezdu kamionů. Bude umístěn tak, aby zachytil veškeré kamiony, které navzdory zákazu vjedou do obce. Snímky kamionů si pak jednou za dva týdny bude moci vytáhnout ze systému policie. Ta také rozliší vozy, které měly povolení k vjezdu například kvůli zásobování. Ostatním pak dá pokutu.

Práce pro 1500 až tři tisíce lidí

Nyní se v Dobrovízi staví parkoviště pro zaměstnance Amazonu a odstavné parkoviště pro kamiony a autobusy. Výstavba haly o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních by měla začít, jakmile společnost získá stavební povolení.

Ještě musí proběhnout územní řízení, které umožní stavbu halu v požadované velikosti, protože původní územní řízení bylo určené pro rozlohu 91 tisíc metrů čtverečních. Práci by zde mělo najít zhruba 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek. Cílem Amazonu je spustit provoz ještě letos, ale zda se to podaří, není jisté.

Podobné distribuční centrum by mělo vzniknout také v Brně v průmyslové zóně Černovická. O aktualizaci územního plánu, která by umožnila jeho stavbu, bude 15. dubna hlasovat brněnské zastupitelstvo.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme