Milan Kundera slaví 85 let. ČRo odvysílá povídku v jeho autorském podání

Spisovatel Milan Kundera se dnes dožívá 85 let. Autor nesmrtelných Monologů, Směšných lásek nebo Nesnesitelné lehkosti bytí žije od roku 1975 ve Francii a jen ve francouzštině už také řadu let vydává své romány. Naposledy vloni dílo nazvané Oslava bezvýznamnosti. Český rozhlas Kunderu připomene na webu i ve vysílání, mimo jiné povídkou v jeho vlastním přednesu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kundera

Milan Kundera | Foto: Jan Šmíd

Povídka, kterou načetl sám Kundera, se jmenuje „Zlaté jablko věčné touhy“ a po 22. hodině zazní na stanici Vltava. Český rozhlas pak na dva týdny na svém webu umístí osm povídek ze souboru Směšné lásky.

Tento soubor dnes Milan Kundera považuje za počátek svého díla.

„Bylo to v roce 1958, bylo mi devětadvacet let, dřel jsem se už druhý rok na hře Majitelé klíčů, a najednou, abych si oddechl, napsal jsem během jednoho či dvou dnů první povídku svého života – Já truchlivý Bůh. Nádherně jsem se u toho bavil a vůbec jsem neměl pocit dřiny,“ řekl v telefonickém rozhovoru Milan Kundera, když v roce 2008 komentoval právě dotočené záběry rozhlasových Směšných lásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak vnímají dílo Milana Kundery ve Francii mluvil tamní zpravodaj Jan Šmíd

Povídku Já truchlivý Bůh Milan Kundera v poslední knižní verzi Směšných lásek vyřadil. Pro Český rozhlas ji však uvolnil a tak ji lidé také na webu najdou.

Pařížský vlastní svět

Milan Kundera žije se svou ženou Věrou ve svém vlastním světě. Pravidelně navštěvuje restauraci Lutecia na St. Germains de Pres, občas zajde i do svého nakladatelství Gallimard, které leží nedaleko a stále odmítá poskytnout jediný rozhovor.

Ale to neznamená, že se o něm nepíše, nebo nemluví. V neděli mu Journal du Dimanche věnoval celou stránku - u příležitosti jeho významného životního jubilea - a také před vydáním jeho románu, na který byla nucena čekat i francouzská veřejnost, neboť ho Kundera, podle svého zvyku vydal nejprve v překladu, a to tentokrát v italském.

Velký návrat Milana Kundery, tak charakterizoval román list Le Figaro. Je pravda, že Milana Kunderu doprovází jisté tajemství zejména, co se komunikace se světem týče, ale jinak má ve Francii, zejména v literárním světě velmi dobrou pověst.

Je to člověk, který rád diskutuje o tématech, jež ho zajímají. A proč nedává rozhovory? Raději nechává mluvit své romány a tvrdí, že co napsal, není třeba vysvětlovat, říká novinář listu Le Figaro a spisovatel Mohamed Assaoui.

Milan Kundera je zřejmě nejznámější a nejuznávanější žijící spisovatel na celém světě, je navíc velkou osobností a každý jeho nový román je velkou událostí, tvrdí Helene Carrere d´Encause z prestižní francouzské akademie.

Milan Kundera | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, Michaela Vetešková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme