Zámek ve Velkých Losinách otevře nový prohlídkový okruh i expozice

S nadcházející novou turistickou sezónou hlásí hrady a zámky řadu novinek. Například zámek ve Velkých Losinách letos pro návštěvníky chystá novou prohlídkovou trasu a zaměří se i na rodiče s dětmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Velké Losiny

Zámek Velké Losiny | Foto: CzechTourism

„Návštěvníky čeká několik zásadních změn. A to, že po víc než půl století došlo k reinstalaci prohlídkové trasy vysokého zámku, takzvaného renesančního, kde představíme kulturu bydlení Žerotínů v 17. století,“ říká kastelánka Marcela Tomášková a pokračuje:

„Mezi hlavní lákadla bude patřit velká jídelna se svatební hostinou, potom honosná ložnice Jana Jáchyma nebo rodová galerie Žerotínů. Právě portréty Žerotínů jsou poprvé v historii zámku seřazeny chronologicky a jednotlivé manželské páry visí vedle sebe. To doposud nebylo.“

Jedním z předmětů expozice vysokého zámku ve Velkých Losinách jsou nově opravená dvousedadlová nosítka z konce 17. století. K vidění budou ale i další rekonstruované kousky historického nábytku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co chystá v letošní sezóně zámek ve Velkých Losinách, zjišťovala reportérka Monika Tomášková

„Podařilo se nám zrestaurovat komodu z doby Ludvíka XVI. a krbovou zástěnu z 19. století, která je bohatě pošita korálky. Tyto dva předměty budou umístěny na druhé prohlídkové trase, v takzvaném barokním křídle zámku,“ popisuje Tomášková.

Návštěvníci zámku ve Velkých Losinách se letos mohou těšit také na některé nové akce. Začínají v květnu dvouměsíční výstavou Z pohádky do pohádky.

„Bude tam expozice 60 kostýmů z 15 známých pohádek. Například Lotrando a Zubejda, Popelka, Zlatovláska a jiné,“ zve Marcela Tomášková a dodává:

„Prvního a osmého května budou speciální prohlídky, kdy návštěvníci uvidí prostory, které nejsou běžně otevřeny. Bude to přízemí kaple a bývalá márnice ve druhém patře zámku a také pokoj pramáti rovněž ve druhém patře.“

Na zámku se letos zaměří také na děti do devíti let. Rodiny čekají o víkendech prohlídky se speciálním komentářem, knížkou a pastelkami.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme