Parlamentním stranám darovali lidé 160 milionů korun, nejvíce peněz získala ODS

Dvě nejsilnější vládní strany ČSSD a hnutí ANO loni přišly o velkou část sponzorských darů. ČSSD získala od donátorů čtyři miliony, rok předtím to bylo desetkrát více. Pohoršilo si i hnutí ANO, které získalo osm milionů korun. Podle výročních zpráv má nejštědřejší sponzory dál suverénně ODS. Jen za rok 2013 lidé straně věnovali skoro 80 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala | Foto: Filip Jandourek

Propad zaznamenala ČSSD, od donátorů získala jen čtyři miliony, tedy desetinu toho, co v roce 2012.

„Sociální demokracie v minulém roce hospodařila přebytkově 35 milionů korun, z toho část jsme získali od sponzorů, cca čtyři miliony korun. V posledních třech letech se věnujeme tomu, abychom zabezpečili financování stran bez většího příspěvku sponzorských darů,“ vysvětluje strategii místopředseda ČSSD Martin Starec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování politických stran se zajímali Jan Herget a Antonín Viktora

Podle výročních zpráv, které strany odevzdaly, přišlo loni o sponzory hnutí ANO. Získalo osm milionů korun. Předseda a neštědřejší mecenáš Andrej Babiš loni své straně peníze půjčil.

Příjmy od sponzorů naopak rostou TOP 09 a lidovcům, kterým přispěl i developer Luděk Sekyra.

ODS opět získala nejvíce darů ze všech. Například 54letý veterinář Jiří Kubů z Brna byl loni jejím největším sponzorem. Straně poslal na účet dva a půl milionu korun.

Sám byl překvapen, že to na pomyslné prvenství stačilo. Z politiky ODS je ale v současné době zklamaný.

„My jako podnikatelé potřebujeme, aby tady bylo pravicové ovzduší. Takže jsem tam něco poslal a podívejte se. Bylo to pro mě hodně velké zklamání,“ přiznává Jiří Kubů. Letos už prý s miliony od brněnského veterináře ODS počítat nemůže.

Dříve občanské demokraty milionovými dary podporovali slavní sportovci, jako třeba Jaromír Jágr. Před rokem straně poslal přes osm milionů korun. Loni už se nezapojil, a také proto klesly straně příjmy od sponzorů skoro o dvacet milionů korun.

Jan Herget, Anna Jadrná, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme