Pavilon Výstaviště s Maroldovým panoramatem začne Praha opravovat za rok

Pavilon na pražském Výstavišti, ve kterém je umístěn největší obraz v České republice - Maroldovo panorama - chátrá a střechou dovnitř zatéká. Magistrát chce proto příští rok na jaře začít s rekonstrukcí budovy. Vzácný obraz s výjevem bitvy u Lipan, na který se dříve stávaly fronty, tu je vystaven už 110 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Marold: Panorama bitvy u Lipan - skupina bratrských vojevůdců

Luděk Marold: Panorama bitvy u Lipan - skupina bratrských vojevůdců | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

První podobu pavilonu dali architekti na výstavě v roce 1898.

„Objevily se tam vlastně první secesní stavby. Architekti si přece jen mohli vyzkoušet nějaké nové věci, protože ty pavilony se stavěly jen jako dočasné,“ vysvětluje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Pavilon, jak ho známe dnes, se na Výstavišti objevil za první republiky. „Byla to víceméně utilitární stavba, kombinace kovové konstrukce a zděných výplní na půdorysu polygonu,“ dodává Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stav a opravu pavilonu s Maroldovým panoramatem na pražském Výstavišti se zajímal Jan Charvát

Panorama dnes přivítá podle údajů společnosti Incheba, která má Výstaviště v pronájmu, asi 3,5 tisíce návštěvníků ročně.

„Optická iluze panoramatu je založena na tom, že kombinuje malbu na plátně a popředí, ve kterém se nacházejí různé trojrozměrné předměty. Nejdůležitější je přechod mezi trojrozměrným popředím a plátnem,“ upozorňuje historik Zdeněk Hojda z pražské filosofické fakulty.

Stále se jedná o kulturní památku, kterou je panorama už od 90. let. Na budově jsou ale známky opotřebení a také střecha není v dobrém stavu.

„Střecha by potřebovala zásadní opravu. Na lešeních je vyzdvižen terén, tedy kameny, vozy. Popředí samozřejmě musí na něčem spočívat, v tom snad není zásadní problém,“ říká Hojda.

Luděk Marold (1892) - portrét od Josefa Mukařovského | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Hlavní město chce začít s rekonstrukcí v lednu příštího roku. Problém je v nájemních smlouvách.

„Je nutné revidovat různé podnájemní smlouvy, které jsou na Výstaviště navázány, případně některé trochu poupravit, aby bylo možné začít s rekonstrukcí dílčích objektů v rámci Výstaviště,“ podotýká Petr Mocek z pražského magistrátu.

Rekonstrukce proběhne ve dvou vlnách. „První se bude týkat objektů, které jsou památkově chráněné, třeba lapidária, Maroldova panoramatu, a pak obou restaurací,“ doplňuje Ivan Šiler z oddělení komunikace.

Společnost Incheba je jen nájemce, proto žádné opravy dělat nebude.

„Otázka ohledně investic do svého majetku náleží hlavnímu městu Praze. Společnost Incheba Praha coby nájemce na základě platné nájemní smlouvy provádí pouze běžnou údržbu,“ uzavírá mluvčí Markéta Holatová.

Simona Bartošová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme