Evraz má nového majitele. Investoři za ocelárnu zaplatili přes 5,5 miliardy

Ostravská ocelárna společnosti Evraz má nového majitele. Na zprávu o prodeji čekalo dlouhé měsíce více než tisíc zaměstnanců firmy Evraz Vítkovice Steel. Ruští vlastníci převedli všechny akcie na skupinu soukromých investorů, kteří mají před sebou nelehký úkol - dostat třetí největší hutní společnost v Česku ze záporných čísel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL | Foto: Google Maps

Jenom soupis nuceného přerušování výroby v posledních letech by byl hodně dlouhým čtením. Oceláři v Ostravě nechodili přes bránu do Evrazu zrovna nadšeni.

„Zábava už není jenom na ocelárně, ale i na válcovnách a dalších provozech, jako je údržba a administrativa,“ dodal ironicky před časem ještě za odboráře Roman Ďurčo.

Vedení firmy opakuje už léta v podstatě totéž. „Situace je taková, že nabídka stále převažuje nad poptávkou,“ tvrdil mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodej ostravské ocelárny Evraz se zajímal Martin Knitl

Odkazoval na problémy s odbytem hlavně kvůli špatné situaci na ocelářském trhu. „Teď už věříme, že začínají lepší dny," říká po oznámení prodeje odborový předák Zdeněk Kološ.

„Bývalí majitelé lidi spíš propouštěli a zkracovali nám výrobu, takže doufáme, že nový majitel bude tento podnik se snažit rozvíjet a zachovat zaměstnanost,“ dodává.

Novým vlastníkem hutní firmy je rovným dílem skupina pěti investorů. Zaplatili za to více než 5,5 miliardy korun, včetně uhrazení vysokých závazků. I když oficiálně se zatím nevyjádřili, měli by se pokusit zlepšit hospodářské výsledky bez výrazných provozních zásahů.

Času v každém případě není mnoho. Už kvůli vybudování povinného odprášení, které se neustále oddaluje. Na první kroky nových majitelů proto čeká i Moravskoslezský kraj.

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme