Předním tabákovým firmám klesá prodej, spotřebitelé kupují levnější značky a e-cigarety

Největší továrna na výrobu cigaret Gauloises ve Francii skončí. Její vlastníkem je britská společnost Imperial Tobacco, která bojuje s prudkým poklesem prodejů v Evropě. Vedle Francie plánuje ukončit výrobu také ve Velké Británii. Závody firma přesune do zemí, kde se jim provoz za současných podmínek vyplatí. S poklesem prodejů bojuje také Philip Morris. Naopak tržby z elektronických cigaret rostou čínským výrobcům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V továrně na výrobu cigaret Gauloises ve Francii, kterou chce majitel zavřít, pracuje 320 lidí

V továrně na výrobu cigaret Gauloises ve Francii, kterou chce majitel zavřít, pracuje 320 lidí | Zdroj: Reuters

Výroba přes sto let staré a zavedené značky cigaret Gauloises se definitivně stěhuje pryč z Francie. Produkce světoznámých - typicky francouzských - cigaret je pro firmu Imperial Tobacco rok od roku nákladnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o tabákovém trhu zjišťoval Jan Beneš

Vedení společnosti už představilo plán na zeštíhlení, díky kterému by měl podnik v příštích pěti letech ušetřit přes 300 milionů eur. Do hospodaření firmy se podle odborníků promítá i vyšší poptávka kuřáků po elektronických cigaretách.

Podle analytika Komerční banky Josefa Němého má tento trend vliv na celý tabákový trh. A jako příklad uvádí právě Francii:

„Celý trh tradičních cigaret ve Francii se právě kvůli elektronickým cigaretám zmenšil o celých devět procent. V jiných zemích je ale tento dopad zatím minimální.“

V rámci úspor ale společnost Imperial Tobacco plánuje zavřít a přesunout svoje závody do zahraničí - zejména do Polska a Německa. Zdůvodňuje to tím, že v zemích lépe vyrovná další případný pokles tržeb.

Skončit by měla i výroba značky Gauloises v britském Nottinghamu. Celkem může zaniknout až 900 pracovních míst. Imperial Tobacco není jedinou tabákovou firmou, která se musí vyrovnat s poklesem tržeb.

Nižší odbyt i pro Philip Morris

Americká společnost Philip Morris, světová tabáková jednička, měla v prvním letošním čtvrtletí odbyt meziročně nižší o více než osm procent. Klesl zhruba na sedm miliard dolarů. Firma vyrábí cigarety také v Kutné Hoře. Za celý loňský rok ji klesl odbyt skoro o dvě procenta na necelých 13 miliard korun.

Výsledky podle analytika Josefa Novotného z Brokerjet nepříznivě ovlivnil růst spotřební daně na tabákové výroby v Česku:

Elektronická cigareta | Foto: Reuters

„Negativní vliv byl i z pohledu toho, že spotřebitelé přecházeli z dražších prémiových značek k levnějším značkám, kde má společnost daleko nižší marže. V neposlední řadě bylo hospodaření negativně ovlivněno poklesem potřeby cigaret a tabákových výrobků v Česku. Co se týká spotřebních daní, tak negativní vliv bude setrvávat také v tomto roce.“

I na zdejším trhu loni sehrály roli v hospodaření firem také elektronické cigarety. Společnost Philip Morris International se vstupem na trh e-cigaret dlouho váhala. Letos se už na něm ale zřejmě objeví.

„Možný přesun k elektronickým cigaretám v budoucnu určitě může ohrozit zisky tradičních tabákových firem. V současné době to ale není klíčový prostor pro jejich výsledky. Větší vliv často mají například změny daňové zátěže a jiné vlivy,“ dodává Josef Němý z Komerční banky.

Většina e-cigaret se vyrábí v Číně. Poptávka po nich loni prudce vzrostla ve Spojených státech. Tržby z prodeje by tam měly během letošního roku vzrůst až na jednu miliardu dolarů.

Mapa zemí, kde je kouření omezené zákonem | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme