Lidé v Ropici podali petici kvůli neúnosné dopravě. Může za ni oprava mostu

Lidé v Ropici na Frýdeckomístecku žádají dočasný odklon kamionů a aut přes sousední obce. Ropice leží na hlavním tahu na Slovensko. Po minulém týdnu, kdy se tu začal opravovat most, ale přestala být doprava přes obec únosná. Provoz funguje jen kyvadlově a na silnici tak ve špičkách stojí dlouhé kolony kamionů, které znečišťují ovzduší a blokují vjezdy a výjezdy místním lidem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most v Ropici těsně před uzavřením. Vlevo těsně sousedí s provizorním vojenským mostem

Most v Ropici těsně před uzavřením. Vlevo těsně sousedí s provizorním vojenským mostem | Foto: Iva Havlíčková | Zdroj: Český rozhlas

Problémy kvůli tomu měli například rodiče, kteří nestihli přijet včas pro děti do školky.

„Máme do půl čtvrté a děti tady byly do čtyř, než rodiče přijeli,“ říká učitelka Halina Gajdaczová s tím, že rodiče dojeli třeba po polních cestách. Z té hlavní by se ke školce neprobojovali asi ani do večera.

„Tam se samozřejmě někde ani nesmí jezdit, ale projeli to, protože nějak se pro děti dostat museli,“ dodává Halina Gajdaczová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy s dopravou v Ropici se zajímala reportérka Iva Havlíčková

Potíže řeší ale i v sousední škole, děti z ní nestíhají přesun do školní družiny. „Naše děti přejíždějí ze základní školy v Neborech do družiny. Rodiče si musí brát v práci volno, aby je sem převezli. Kolony se tvoří mezi jednou a druhou až ke škole do Nebor,“ popisuje učitelka Lýdie.

Zpoždění a katastrofa, to začínají být nejfrekventovanější slova místních lidí. I když se průjezd obcí po minulém týdnu přece jen o něco zklidnil, i tak podle starostky Uršuly Waniové ze sdružení Pro rozvoj Ropice nemůže malá obec přívaly aut ještě zhruba pět týdnů zvládnout.

„Spousta řidičů je neukázněných, nedodržují červenou, způsobují pak komplikace. Nebo se stavějí na vyznačené kříže a znemožňují odbočení vozidla do naší místní komunikace. Spousta z nich si přes místní komunikace zkracuje cestu a ty nejsou na takový provoz stavěné,“ tvrdí.

Zítra proto bude jednat se zástupci kraje, aby dopravu alespoň v jednom směru odklonili přes sousední obce. To požadují i lidé v petici.

„Naši občané jsou zkoušeni dnes a denně, protože provoz 750 tisíc aut v obou směrech za jeden měsíc je někdy obtížně zvladatelný. Na dobu zbývajících čtyř, pěti týdnů by nám obce Střítež a Hnojník mohly vyjít vstříc a dopravu aspoň v jednom směru převzít,“ věří starostka.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme