Zájemců o dočasné pěstounství v Královéhradeckém kraji výrazně přibylo

Ministerstvo práce a sociálních věcí pořádá v Královéhradeckém kraji speciální kampaň na podporu pěstounské péče. Cílem je, aby děti nekončily zbytečně v ústavech. V kraji teď pracuje 13 pěstounů na přechodnou dobu a od ledna už projevily zájem desítky dalších. Stále je ale nedostatek pěstounů, kteří by přijali dítě do dlouhodobé péče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina (ilustrační foto)

Rodina (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Do praxe se pomalu dostává nový systém, který má profesionalizovat pěstounskou péči.

Speciální kurzy pro pěstouny na přechodnou dobu mají zájemce připravit na to, aby byli okamžitě schopni přijmout do péče cizí dítě, i na to, že nejdéle za rok by mělo být toto dítě předáno do trvalé péče jiným rodičům.

Ne všichni absolventi přípravných kurzů se ale nakonec stanou profesionálními pěstouny. „Pro nás je důležité, aby tito lidé dokázali dobře komunikovat s ostatními členy profesionálního týmu, který hlídá, aby děťátko co nejlépe prospívalo,“ říká lektorka Vladimíra Nahodilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravné kurzy pro pěstouny se zajímala redaktorka Lucie Valášková

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí zajišťuje pěstounům řadu výhod, zároveň ale určuje, které povinnosti musí náhradní rodičové plnit. Jde například o povinný kontakt s biologickou rodinou dítěte.

Pěstouni, a to platí i pro ty dlouhodobé, pak podle novely musí uzavřít dohodu o výkonu péče například se státním orgánem na ochranu dětí nebo neziskovou organizací, která jim pak pomáhá.

„Je to třeba i krátkodobé hlídání, hlídání v době dovolené a potom služby terapeutů, psychologů a jiných odborníků,“ dodává lektorka Tereza Kocurová.

Znát hloubku problémů

Cílem moderního systému přípravných kurzů PRIDE je i to, aby pěstouni znali hloubku problémů, se kterými se u dětí mohou setkat. Nejnáročnější je prý takzvaná adaptační fáze.

„To je období, kdy si dítě zvyká na rodinu a rodina na dítě. Dítě může mít vlivem různých potíží z dřívějška zvláštní projevy v chování,“ upozorňuje Kocurová.

Do pěstounské péče jsou svěřovány děti, o které se jejich biologičtí rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Ta dlouhodobá končí zletilostí dítěte, biologická rodina ale může kdykoliv zažádat o jeho navrácení. Pěstounská péče na přechodnou dobu může trvat nejdéle rok. Děti pak mohou být třeba osvojeny, nebo vráceny biologickým rodičům, kteří upravili své poměry. Z hlediska práva není pěstoun nikdy roven rodičům.
Zdroj: MPSV

V Královéhradeckém kraji momentálně pracuje 13 pěstounů na přechodnou dobu. Za uplynulé čtyři měsíce si o zařazení do přípravných kurzů zažádalo více než šest desítek zájemců. O dlouhodobou pěstounskou péči se ovšem za stejnou dobu zajímalo jen osm lidí.

Do evidence královéhradeckých úřadů přibylo od začátku roku 26 dětí bez domova. Nejhůře se prý umisťují sourozenecké skupiny.

„Teď je potřeba zaměřit se na to, abychom získávali rodiny, které budou schopny a ochotny pečovat i o starší děti, o děti s nějakými specifickými potřebami. Pěstouny, kteří budou připraveni na službu pro děti, které se nebudou moci vrátit ke své biologické rodině,“ dodává Kocurová.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme