V Lounech mají problém s tříděním odpadu, kontejnery bude hlídat městská policie

Téměř v každé nádobě na tříděný odpad v Lounech jsou odpadky, které tam nepatří. Například ve žlutých kontejnerech na sklo je kuchyňský odpad nebo plasty. Kontejnery proto bude hlídat městská policie a to i pomocí mobilní kamery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto)

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Při prozkoumávání kontejnerů v ulici Kosmonautů v Lounech se potvrzuje, že lidé hází komunální odpad i do barevných kontejnerů. V kontejneru na papír sice papír je, ale hned vedle je kontejner na sklo, ale jsou v něm i plechovky a kartony a ve žlutém kontejneru je také komunální odpad, pytle a dokonce i nějaký svetr.

Zhruba o 50 metrů dál jsou další tři kontejnery. Ve žlutém kontejneru na plast jsou také igelitové pytle s komunálním odpadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lounech natáčel redaktor Jan Beneš

„Část obyvatel si v poslední době zvykla ukládat do nádob na separovaný odpad i komunální odpad a věci, které tam nepatří,“ konstatuje starosta Loun za Unii pro sport a zdraví Radovan Šabata.

Jeho slova potvrzuje i Pavel Strnad, oblastní manažer společnosti Marius Pedersen, která má svoz odpadu v Lounech na starosti:

„V posledním roce se výrazně zhoršila kvalita vytříděných surovin. Dochází ke značnému zneužívání nádob na separovaný odpad pro ukládání komunálního odpadu. Přijímáme radikální opatření, kdy budeme zamykat nádoby, trochu se to stíží poctivým občanům, ale naopak ochráníme ty suroviny, které poctivě vytřídili.“

Odpad, který do nádob na plasty, papír nebo sklo nepatří, svozové firmě výrazně komplikuje práci:

separace odpadu | Foto: Pražské služby

„My to nemůžeme dát na třídící linku nebo ke konečnému zpracovateli, musíme to vysypat na naší plochu, kde to musíme za zvýšených nákladů dotřizovat našimi lidmi. Pokud ta nádoba je znečištěna z více jak 50 procent, jsme nuceni ji vysypat jako při běžném svozu do komunálního odpadu, a to by se mohlo odrazit na zvýšených nákladech města,“ uvádí Strnad.

Helena Hrdličková poctivě třídí odpad na plasty, sklo i papír. Právě u jejího domu na lounském sídlišti Luna jsou často barevné kontejnery naplněny odpadky, které v nich nemají co dělat: „Kolikrát jdu vyhodit plast a je tam hozený celý ten odpad. Hází to i do skla.“

Pokuta až tisíc korun

Na ty, kteří do kontejnerů na tříděný odpad hází odpadky z kuchyně nebo i kusy nábytku, si více než jindy chtějí počíhat i lounští strážníci. Kromě hlídek bude zejména kontejnery na sídlištích hlídat i mobilní kamera.

„Máme tady jednu mobilní kameru, kterou umísťujeme speciálně k těm kontejnerům, je to on-line kamera, takže strážníci mohou jednat na základě okamžitého zjištění,“ říká ředitel Městské policie v Lounech Radek Baláš.

Pokud strážníci někoho nachytají, hříšník buď odpad z kontejneru dobrovolně vyloví a vyhodí ho tam, kam má anebo zaplatí pokutu tisíc korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme