Obyvatelé Prahy 8 mohou v referendu rozhodnout o zákazu heren

Obyvatelé Prahy 8 půjdou v sobotu k volebním urnám. V referendu rozhodnou o tom, jestli v městské části budou výherní automaty včetně videoloterijních terminálů. Jsou první pražskou městskou částí, která referendum o hazardu pořádá. Na více než stovce míst budou moci lidé hlasovat do večera do osmi hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Myslím, že z hlediska veřejného pořádku je na tom rozhodně nejhůř Palmovka, obrovský problém je to taky na Ládví, kde je každá druhá služba herna. Problematická je i lokalita kolem Bohnic,“ říká Hana Matoušová ze Strany Zelených, která je zároveň zmocněnkyní přípravného výboru referenda na Praze 8.

Lidové hlasování se snažila podle svých slov vyvolat už v minulém roce pomocí petice. Podepsalo se pod ní několik stovek lidí, současné vedení radnice ale na petici nereagovalo. Starosta Prahy 8 Jiří Janků z ODS naopak tvrdí, že problému se radnice věnuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Prahy 8 mohou v referendu rozhodnout o zákazu heren. Podrobnosti zjišťoval Jan Charvát

„Hernami jako takovými se zaobíráme již několik let. Dá se říci, že už před třemi lety jsme iniciovali podstatné snížení heren na Praze 8. Cirka kolem roku jich bylo více než sto a opravdu razantně jsme snížili tento počet,“ argumentuje Janků.

Podle občanských sdružení, která bojují proti hazardu, je sporné samotné datum. Radnici vyčítají, že se referendum nerozhodla spojit s třeba volbami do Evropského parlamentu. To by podle občanských sdružení zaručilo vyšší volební účast.

„Myslím si, že by referendum organizované městskou částí nebo obcí mělo být zorganizováno důstojně. To znamená, že by měl být mezi vyhlášením a realizací dostatečný čas na to, aby se mohli občané o té otázce něco dozvědět,“ podotýká Hana Matoušová.

Účast musí přesáhnout 35 procent

Podle Jiřího Janků to ale nedovoluje zákon. „Když zastupitelstvo vyhlašuje referendum, tak je tam devadesátidenní termín, do kdy se referendum musí uskutečnit. A tímto výpočtem zjistíme, že volby budou až po této lhůtě, takže by ten termín ze zákona možný nebyl,“ vysvětluje starosta.

Aby bylo referendum platné, volební účast se musí podle zákona vyšplhat na 35 procent místních, tedy těch, co mají na Praze 8 trvalý pobyt.

Další referenda se budou konat v termínu podzimních komunálních voleb. Ovšem s jedinou výjimkou - Praha 7 spojí hlasování s evropskými volbami, které se budou konat 23. a 24. května.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme