Starý parovod v Janských Lázních dosluhuje. Opravit ho léčebna nechce, prodat nemůže

Lidé v Janských Lázních mohou zůstat bez tepla a teplé vody. Dosluhuje totiž téměř 40 let starý parovod, který je v majetku místní léčebny. Kromě lázní je ale na něj napojená také většinu města. Na celkovou opravu léčebna nemá peníze, snaží se získat výjimku, aby ho mohla prodat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bertiny lázně Třeboň

Bertiny lázně Třeboň | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

„Parovod trpí, údržba je minimální, ale zatím funkci plní. Když se někde vyskytne nějaká díra, tak to průběžně opravují,“ říká Rudolf Leibner, který pracoval ve státních lázních jako hlavní energetik a měl tak dozor při výstavbě parovodu.

Janské Lázně si parovod pořídily v polovině sedmdesátých let. Chtěly tak ochránit lázeňské hosty, kteří si stěžovali na kouř z komínů hotelů a bytových domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S problémy Jánských Lázní se seznámil reportér Václav Plecháček

Malé město je tak protkáno více než 8 kilometry parovodního potrubí. Havárie jsou na denním pořádku.

„Není snad týden, kdy by někde pára neunikala. Když jdete po městě, tak na každé komunikaci vidíte, kde to bylo rozkopané,“ říká starosta Jiří Hradecký zvolený jako nezávislý.

Parovod má už řadu let v pronájmu společnost ČEZ. „My o odkupu uvažujeme, ale samozřejmě to záleží především na budoucnosti lázní jako největšího odběratele a na nabídkové ceně,“ uvádí mluvší ČEZ Šárka Beránková.

Lázně zatím parovod prodat nemohou kvůli privatizačnímu projektu, který se týká lázní jako celku, včetně parovodu.

„My máme především léčit klienty, takže je to pro nás druhořadá věc, starat se o tak složité technické zařízení,“ vysvětluje technický manažer Petr Janovec.

Léčebna chce proto zažádat o výjimku, která by umožnila parovod prodat. Právě proto si v těchto dnech nechává zpracovat odhad ceny. „Samozřejmě jsou to věkem poznamenané rozvody. Ale také budovy a pozemky pod nimi,“ dodává Janovec.

Dílčí privatizační projekt chtějí lázně podat v dubnu či květnu. Pak mohou o prodeji začít jednat s ministerstvem i potenciálními kupci.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme