Z dluhové pasti pomáhají lidem s exekucemi bezplatné poradny v Děčíně a Rumburku

Každý pátý člověk na Děčínsku má exekuci na svůj majetek, protože řádně nesplácí své půjčky. Lidé se tam také čím dál častěji dostávají do takzvané dluhové pasti, kdy si půjčují třeba i na jídlo. Některým nezbývá, než požádat soud o osobní bankrot. Kolem pomoci dlužníkům se ale začíná vytvářet takzvaný dluhový byznys. Proti němu bojují nové bezplatné poradny v Děčíně nebo Rumburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poradna při finanční tísni na Praze 2 (ilustr. foto)

Poradna při finanční tísni na Praze 2 (ilustr. foto) | Foto: Pavla Kopřivová

„Někdo si vezme život, takové případy jsou. Pořád vyhrožují, chodí dopisy, telefonují,“ vypráví o svých problémech s dluhy muž ve středním věku.

„Manželka měla dluh u Cetelemu a jedna exekutorka nám posílala, že je tam nějaký dluh. Chtěli jsme se dohodnout, že to budeme splácet po třech stovkách. Ona s tím ale nesouhlasila,“ pokračuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O práci bezplatných poraden natáčela redaktorka Iva Zítková

Kvůli zanedbané půjčce vznikl po čtyřech letech dluh 75 tisíc korun. Na splátky si proto zadlužený muž začal brát další nevýhodné úvěry. Na konec si muset půjčovat i na nájem a jídlo.

Když už si nevěděl rady, přišel za Tomášem Kádorou, který v děčínské exekuční a dluhové poradně bezplatně pomáhá zadluženým. Nejčastěji vyřizuje takzvaný osobní bankrot.

„Spokojenost na straně věřitele, spokojenost na straně dlužníka a možnost po pěti letech znovu žít bez dluhů. Pokud splní základní parametry – dva věřitelé, 30 dní prodlení, minimálně 30 procent úhrady za pět let – můžeme se bavit, že soud to ze sta procent schvaluje,“ uvádí Kádora.

Dlužník musí během pěti let zaplatit věřitelům co největší procento svých dluhů. Po pěti letech je mu to, co splatit nedokáže, odpuštěno. Věřitel, který dostane splacenou jen část dluhu, si pak může zbytek odečíst z daní.

Obchod s dluhy jako výnosný byznys

Tomáš Kádora pracuje v bezplatné poradně hlavně proto, že se obchod s dluhy stává výnosným byznysem: „Jsou tu různé společnosti, které vám udělají oddlužení za 15 až 30 tisíc. V situaci, kdy dlužník má nějaké firmě zaplatit 20 tisíc za oddlužení, je jasné, že si je musí někde půjčit. Z tohoto důvodu jsme otevřeli tyto poradny.“

Statistika je podle Tomáše Kádory naprosto jasná - Děčínsko je na tom v rámci severních Čech nejhůře: „Každý pátý má exekuci. Celorepublikový průměr je někde každý desátý člověk, který má alespoň jednu exekuci s tím, že většina lidí nemá jenom jednu, ale jsou to lidé, kteří mají pět deset exekucí.“

Velká část z těchto lidí je ale schopná své dluhy nakonec zaplatit. Zbytek se dostává do dluhové pasti.

Rada muže, který se z ní snaží dostat, je přitom jednoduchá. Žádné nevýhodné spotřební úvěry by si dnes už nevzal: „Nevzal bych si žádné půjčky. Muselo by se to bez toho vydržet.“

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme