V Česku padaly teplotní rekordy, tropické počasí vystřídaly bouřky

V Česku dnes na mnoha místech opět padaly teplotní rekordy. Meteorologové jich zatím zaznamenali desítky, přesný počet ale budou znát až večer. Nejtepleji bylo na východě republiky. V Karviné teplota o jednu desetinu překonala 30 stupňů. Tropické počasí ale od západu vystřídaly bouřky a déšť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka. Ilustrační foto

Bouřka. Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

Ten na několika místech Česka zatopil sklepy. Například v Praze vyjížděli hasiči zatím asi k deseti případům.

„Jsou to například Letňany, Lysolaje, Miškovice, Březiněves, Ďáblice nebo Suchdol. Také jsme řešili jednu příhodu, kdy bouřka shodila strom na osobní auto. Strom jsme museli rozřezat a vůz vyprostit,“ říká mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Hasiči Ústeckého kraje vyjížděli dnes odpoledne a večer kvůli bouřce a přívalovému dešti k bezmála třiceti událostem. Například v Otvicích na Chomutovsku čerpali vodu z rodinného domu a nádraží. Potíže bouřka způsobila také na Žatecku nebo Děčínsku.

Na Strakonicku v jižních Čechách bouřky provázely silné přívalové srážky, na jih od Strakonic, v Dunovicích a Cehnicích, padaly kroupy. Asi desetiminutová intenzivní průtrž mračen se přehnala také kolem Volyně.

Bouřky míří na Moravu

Bouřkové pásmo se podle Mileny Ferebauerové z Českého hydrometeorologického ústavu postupně přesouvá na severovýchod republiky.

„Pásmo srážek zasahuje od severozápadu z oblasti Ústí nad Labem přes střední Čechy, Prahu na jihovýchod až k hranicím s Rakouskem a i do Rakouska. Vyskytují se četné přeháňky, ojediněle i velmi silné, a také silné bouřky.“

SPA - stupeň povodňové aktivity
1. SPA - stav bdělosti
2. SPA - stav pohotovosti
3. SPA - stav ohrožení (nejvyšší stupeň)

„Toto srážkové a bouřkové pásmo postupuje dál k severovýchodu a v nejbližších hodinách zasáhne celou oblast Českomoravské vrchoviny a pravděpodobně také Pardubický a Královéhradecký kraj,“ popisuje.

Kvůli bouřkám a místy intenzivnímu dešti se lokálně zvyšují hladiny řek. Na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou očekávají meteorologové překročení 3. stupně povodňové aktivity, tedy stupně ohrožení.

S přeháňkami a bouřkami musí lidé počítat i zítra, a to na většině území. Večer se pak bude v Čechách od západu částečně vyjasňovat. Teploty v sobotu vystoupají k 19 až 23 stupňům, na východě až k 26. Na horách naměří kolem osmnácti.

Pavla Kuchtová, Simona Bartošová, Petra Hosenseidlová, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme