EU přinesla peníze a nové příležitosti. Na sever Čech ale také nové vězně a obviněné

Evropské dotace jsou na severozápadě Čech spojené i se skandály a kriminálními kauzami kolem jejich rozdělování. Všichni ředitelé dotačního úřadu ROP Severozápad skončili v hledáčku policie. Petr Kušnierz je už kvůli úplatkům ve vězení. Ostatní jsou v různých kauzách obžalovaní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední veřejnou akcí ředitele úřadu ROP Severozápad Pavla Karla Markvarta (vlevo) bylo otevření sportoviště v Ústí nad Labem

Poslední veřejnou akcí ředitele úřadu ROP Severozápad Pavla Karla Markvarta (vlevo) bylo otevření sportoviště v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z nich je Pavel Markvart. Policisté ho zatkli začátkem září 2012 a život se mu obrátil naruby.

„Policisté zkontrolovali dětem aktovky i boudu našeho psa. Prohlédli každou knihu v mé knihovně a mám jich tam několik tisíc,“ popisuje první zážitky v kůži podezřelého Pavel Markvart.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Pavlem Markvartem si o jeho obvinění z podplácení povídala redaktorka Gabriela Hauptvgelová

Pak následovaly výslechy, cela předběžného zadržení a nakonec vazba. „Hlavou se člověku honí všechno možné. Snažil jsem se hodně číst, se spoluvězni jsme hráli ‚Člověče nezlob se‘,“ vzpomíná Markvart.

Podle obžaloby ovlivňoval výběr projektů, které dostanou dotaci. On sám jakoukoli vinu popírá. Přesto mu hrozí až pětileté vězení.

Po návratu z dvouměsíční vazby čekal tehdy vysokého úředníka a člena výkonné rady ODS pád na dno. Z úřadu odešel na konci října 2012 a přiznává, že mu zpočátku pomohlo tučné odstupné. Dostal přes 420 tisíc.

Kvůli vyplacení peněz podle konkurenční doložky teď policie stíhá současnou ředitelku dotačního úřadu Janu Havlicovou a další čtyři lidi. Nejen díky těmto penězům si Markvart práci nehledal.

„Popravdě řečeno si ani nedovedu představit, jak přijdu za nějakým potenciálním zaměstnavatelem a řeknu mu: ‚Rád bych u vás pracoval, ale nevím jak dlouho, protože možná skončím ve vězení‘,“ uvádí bývalý ředitel.

Sídlo dotačního úřadu Regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Markvart teď podniká v oblasti PR a organizování seminářů. Spolu s dalšími sedmi obžalovanými čeká na začátek soudu.

Přece jen mu ale celý případ přinesl něco dobrého. „Když jsem byl ředitelem, měl jsem spoustu přátel. Potom se ukázalo, že nejsou až takovými přáteli,“ uvažuje Markvart. Ukázalo se prý, kdo je opravdu dobrým přítelem.

Připouští si i možnost, že opravu do vězení bude muset nastoupit. „Budu se s tím muset smířit. Ale sám jsem přesvědčen o tom, že jsem nic špatného neudělal,“ dodal.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme