Vydatné deště zasáhly západní Čechy a Jesenicko. Praha chystá preventivní opatření

Přívalový déšť způsobil včera v podvečer lokální záplavy na několika místech v západních Čechách a na Jesenicku. Srážky postupně ustávají a situace se stabilizuje, na většině území ale stále platí výstraha pro povodňovou bdělost. Meteorologové nechávají až do 21 hodin v platnosti výstrahu před lijáky, silnými bouřkami i povodněmi. Lidé už začínají sčítat škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé uklízejí po vydatných deštích, které zvedly hladiny některých toků. Životice u Nového Jičína. Květen 2014

Lidé uklízejí po vydatných deštích, které zvedly hladiny některých toků. Životice u Nového Jičína. Květen 2014 | Zdroj: ČTK

Hladina vodních toků na Jesenicku zvolna klesá. Černý potok má druhý stupeň povodňové aktivity, voda opadá také na Vidnávce, kde platí první stupeň. Říčka Bělá je v normálu. Voda valící se z kopců a polí ale zatopila desítky rodinných domů a zahrad. Místy spadlo skoro 90 milimetrů srážek.

Ve středu večer zasedl v Jeseníku krizový štáb a řešil, jak pomoci nejpostiženějším místům. S velkou vodou se v regionu stále potýká sedm vesnic. Hasiči z Olomouckého kraje se během noci nezastavili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální předpověď počasí přinesla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu

„Největší problém je v tuto chvíli v České Vsi, kde je rybník přeplněn vodou. Je tam nasazeno několik plovoucích i klasických stříkaček PS 12 na odčerpání. V tuto chvíli je tma, tak lidé podle mě ani netuší, co je kolem nich za vodu, ale zase jak se rozední, tak přepokládáme, že událostí přibude,“ informoval mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

V Mikulovicích například protrhla Olešnice kus břehu. V Ondřejovicích musela být zastavena doprava na železniční trati, voda totiž podemlela svah. Ve Velké Kraši, kde se rozlil Černý potok, zase hasiči evakuovali dětský tábor.

Ráno se hasiči do terénu vrátili i s těžkou technikou. Čeká je odklízení naplavené hlíny a úpravy sesutých terénů. „Jsou tam naplaveniny. Projížděli jsme z Velké Kraše zpátky na Písečnou, na dvou místech je komunikace tak podemletá, že na místo musí přijet i správa silnic a zkontrolovat to,“ dodal Hošák.

Koryta toků jsou zanesená

Krizový štáb dnes rozhodl, že nejdříve se musí uklidit všechny toky, aby mohla voda volně odtékat. Jsou totiž plné nánosů. V korytech je suť, dřevo, ale i třeba nábytek – vše, co voda spláchla.

Živel zničil řadu mostků a desítky rodin přišly o přístup ke svým domům, musí se tedy vyřešit provizorní. Štáb musí pro nejpostiženější obce zajistit také zásobu pitné vody.

Na Plzeňsku platil v noci třetí stupeň povodňové aktivity na řekách Úslavě a Klabavě. Aktuálně už jsou na druhém stupni. Voda jde ale dál po Berounce a také Praha se připravuje na dosažení 1. povodňového stupně a chystá preventivní opatření.

Chystá se i Praha

Metropole kvůli stoupající hladině Vltavy uzavírá náplavky od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň a na sjezdech u loděnice nad Palackého mostem. Magistrát žádá řidiče, aby do odpoledne odstranili svá auta, potom je nechá odtáhnout. Za odtahy majitelé vozidel platit nebudou.

Další příval srážek očekávají meteorologové i během dnešního dne. V Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji mohou navíc i nadále udeřit silné bouřky.

„Bude ještě pokračovat výstraha na povodňovou bdělost, pro většinu našeho území s výjimkou snad jen Karlovarského kraje. Ještě počítejme raději s vydatným deštěm v Plzeňském a Jihočeském kraji, tato výstraha skočí ve čtvrtek v 15 hodin,“ dodává meteoroložka Milena Ferebauerová.

Podle předpovědí by se mělo v pátek počasí zlepšit. Přeháňky nejspíš budou jen místní, bouřky spíše výjimečné. Povodí Vltavy varuje vodáky, aby nevyjížděli na řeky v Plzeňském kraji, je to nebezpečné.

Jana Zemková, Jan Markup, Veronika Neprašová, krw, Eliška Malínská, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme