Čeští archeologové představují v Náprstkově muzeu unikátní předměty, které našli v Súdánu

Unikátní objevy českých archeologů ukáže ve světové premiéře Náprstkovo muzeum v Praze. Celá řada exponátů na výstavě nazvané Země černých faraonů mohla Súdán opustit vůbec poprvé. Je to poděkování afrického státu za mimořádnou práci českých vědců na vykopávkách z období starověké Núbie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náprstkovo muzeum

Náprstkovo muzeum | Foto: Náprstkovo muzeum

„Dovezli jsme sem 40 unikátních předmětů,“ vypočítává kurátor expozice nazvané Země černých faraonů a také vedoucí vykopávek v Súdánu Pavel Onderka a upozorňuje na nejvzácnější exponát.

„Asi nejvýznamnější objev posledních let je busta sošky boha Apedemaka, což bylo místní lví božstvo. Tato soška je vyvrcholením celé výstavy, je umístěna na jejím samotném konci,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě Země černých faraonů v Náprstkově muzeu se byla podívat redaktorka Zuzana Vlčková

Kurátor lipského muzea Dietrich Raue si myslí, že Praha je jedním z hlavních míst, které řídí archeologické výzkumy.

„Dnes již nemůže být pochyb o tom, že Praha je bezesporu jedním z nejdůležitějších center archeologie Súdánu i Egypta,“ prohlásil.

Z kolekce unikátních předmětů jsou nadšeni nejen odborníci, ale i běžní návštěvníci. „Doufám, že se tady něco víc dozvím. Zajímají mě konkrétně ty hroby,“ přiznává jedna z návštěvnic výstavy.

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme