Ocenění za čin roku získali dva policisté, kteří zachránili život čtyřleté dívce

Pavel Vnenčák a Petra Pecková jsou policisté z Benešovska, kteří získali cenu Čin roku 2013. Loni v dubnu totiž zachránili život čtyřleté holčičce z Votic, které hrozil pád ze čtvrtého patra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

„Dostali jsme oznámení od operačního důstojníka, že volala oznamovatelka, že ve Voticích ve čtvrtém patře na parapetu sedí dítě. Byli jsme kousek od místa, takže jsme během dvou minut byli s kolegou na místě,“ vzpomíná Petra Pecková.

Ta běžela k zamčeným dveřím bytu a snažila se k nim holčičku přilákat. Její kolega Pavel Vnenčák zůstal pod oknem, aby svým tělem co nejvíce tlumil případný pád čtyřleté holčičky z jedenáctimetrové výšky.

„Zdůraznil bych také počin paní oznamovatelky. Ona bydlela v paneláku naproti, viděla holčičku na okenním parapetu stát a volala maminku. Nebýt jejího oznámení, došlo by k nejhoršímu,“ upozorňuje Vnenčák.

„Já jsem vyčkal, než přijede hlídka hasičů, protože s námi byli předtím na dopravní nehodě. Ti přijeli, mají většinou lepší vybavení, tak jsem je nechal dole a utíkal jsem za kolegyní, která už byla u dveří bytu a komunikovala s holčičkou,“ vypráví policista.

Přehrát

00:00 / 00:00

S oceněnými policisty z Benešovska mluvila reportérka Alena Rokosová

Maminka dívky musela k lékaři a tatínek do práce. Holčička měla zůstat sama doma jen chvilku. Dívka však využila nepřítomnosti rodičů a vylezla z okna ven.

Otec jí připravil snídani, poté musel odjet do práce, dívku tedy v bytě zamkl. Ani jeden z rodičů netušil, že holčička dokáže otevřít okno.

Petra Pecková se s holčičkou přes dveře bavila několik minut, dokud nepřijeli hasiči, kteří byt otevřeli.

„Já mám stejně starou holčičku, takže si myslím, že navázat kontakt s ní nebyl takový problém. Začali jsme samozřejmě o školce, o hračkách, na to slyšela,“ popisuje Pecková.

Pavel Vnenčák, který stál celou dobu pod oknem, měl prý smíšené pocity, které se špatně popisují.

„Tam není čas přemýšlet, co by kdyby. Musíte jednat,“ říká Vnenčák, který je u policie 18 let. Jeho kolegyně Petra Pecková slouží jen o dva roky méně. Podle svých slov u policie zůstává z přesvědčení.

„Vážíme si ocenění, děkujeme za ně. Myslím si ale, že si ho zaslouží i jiní kolegové, kteří jiným způsobem zachrání lidský život. Pro nás je to samozřejmost i čest,“ uzavírá Pecková.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme