S českým hokejistou Jágrova významu se už nesetkáme, tuší Marian Jelínek

České hokejové reprezentaci začíná éra bez Jaromíra Jágra. Olympijský šampion z Nagana, dvojnásobný mistr světa, vítěz dvou Stanley Cupů a držitel řady dalších týmových i individuálních trofejí řekl, že už za národní výběr hrát nebude. Podle Mariana Jelínka ovlivnil jeho rozhodnutí věk i psychika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marián Jelínek

Marián Jelínek | Foto: Jakub Ptačinský

„Jednoznačně tam byly velmi vypjaté emoce, protože se chtěl rozloučit úspěchem. Vnímám, že je to jeho rozhodnutí a že to tak asi bude,“ chápe Jágrův odchod z reprezentačního kádru jeho bývalý osobní trenér Marian Jelínek.

Útočníka by ale mohlo přesvědčit příští MS v České republice. „Rok je v tomto věku hráče strašně dlouhá doba. Může mít fantastickou formu a potom to bude otázka diplomacie. Loučit se před domácími fanoušky je jednoznačně lákadlo,“ myslí si jeden z trenérů Mladé Boleslavi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Marianem Jelínkem mluvil ve vysílání ČRo Jiří Chum

Důvodů Jágrova konce je podle Jelínka několik. „Jednak je to věk, je neskutečné, co dokázal. Na mistrovství patřil k nejlepším hráčům. Kde jsou ti mladší, kteří by měli tým táhnout?“ pokládá si otázku padesátiletý trenér.

„Je cítit, že je Jarda psychicky opotřebovaný. Kritika, která se na něj snesla, byla neúměrná. Potom si řekne: ‚Mám tohle zapotřebí?‘ a dojde k závěru, k jakému došel,“ poukazuje Jelínek na Jágrovo rozpoložení.

Mám 110 kilo a můj styl se nehodí, vysvětluje konec v reprezentaci Jágr

Číst článek

Česká reprezentace přichází o nejvýraznější osobnost. „Nahraditelný je každý, ale někdo takový tu dlouho nebude. Možná se s českým hokejistou, který bude ve světě tolik znamenat, už nesetkáme. Hokej je ale jiný. Hra se vyvinula a je těžké se přizpůsobit,“ uvědomuje si problém trenér, který s Jágrem dlouho spolupracoval.

„Hráči, kterým je 40 let, vyrůstali v nějakých taktických variantách. Pro mladé, kterých byla v reprezentaci řada, bylo těžké přizpůsobit se hernímu projevu, ve kterém vyrůstal Jaromír. Stejný problém je i v lize,“ všímá si Marian Jelínek.

Jaromír Jágr odehrál za repezentaci svůj poslední zápas | Foto: ČTK

Jiří Chum, Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme