Lotyši nezvládli zápas se Švýcarskem a na MS končí, z jejich prohry těží Finsko

Hokejisté Lotyšska prohráli na mistrovství světa v Minsku se Švýcarskem a čtvrtfinále si tak nezahrají. Jejich prohra naopak nahrála Finům, kteří se ve vyřazovacích bojích utkají s Kanadou. Ta si zajistila vítězství ve skupině A díky třem bodům získaným v zápase proti Norsku. Na 2. místo skupiny B se po výhře nad Německem posunul tým USA. I v sedmém zápase na šampionátu slavili vítězství Rusové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litevský brankář Kristers Gudlevskis zasahuje proti střele švýcarského týmu

Litevský brankář Kristers Gudlevskis zasahuje proti střele švýcarského týmu | Zdroj: ČTK

Lotyši věděli, že aby postoupili mezi nejlepších osm celků turnaje, musí Švýcarsko zdolat jakoukoliv výhrou. Byl to však jejich soupeř, kdo se dostal do tříbrankového vedení. Hráči z Pobaltí se ještě zmohli a náskok snížili na rozdíl jediného gólu, jenže další přesný zásah už nepřidali a ve skupině B skončili nakonec šestí.

První třetina zápasu Američanů s Němci branku nepřinesla, ta druhá naopak byla gólově nejbohatší v dosavadním průběhu šampionátu. Americká reprezentace se třikrát ujala vedení, Německo ale dokázalo pokaždé vyrovnat.

Až dvoubrankový náskok, který Američanům získali Johnny Gaudreau a Justin Abdelkader ve třetí třetině, nedokázal evropský soupeř dotáhnout. Dvě minuty před koncem sice Tobias Rieder snížil na 5:4 z pohledu USA, vyrovnat už ale Němci nestihli.

Tři body posunuly USA na druhé místo skupiny B hned za Rusko.

Kanaďané zakončili působení v základní skupině zápasem s Nory. Seveřané sice už nemohli postoupit do vyřazovacích bojů, proti jedněm z favoritů šampionátu ale bojovali o vítězství.

Po dvou střelách z bezprostřední blízkosti v podání Anderse Bastiansena a Madse Hansena dvakrát vedli, Kanada ale vždy dokázala skóre srovnat.

Deset minut před koncem zápasu Kanaďané rozhodli. Díky druhé trefě Joela Warda zvítězili 3:2 a zajistili si vítězství ve skupině, druzí jsou Švédové.

Výhru nad Dánskem si v jejich posledním zápase na šampionátu připsali slovenští hokejisté. V duelu dvou nepostupujících týmu zdolali Vůjtkovi svěřenci 4:3 Dánsko. Dvěma góly se na vítězné rozlučce s Minskem podílel útočník Tomáš Tatar.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:

Čtvrtfinálové dvojice:

Kanada vs. Finsko
Rusko vs. Francie
Česko vs. USA
Bělorusko vs. Švédsko

Skupina A:
Norsko - Kanada 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Bastiansen, 33. Hansen (Bryhnisveen, M. Olimb) - 24. Ward (Ellis, Monahan), 37. Scheifele (Bieksa, Ward), 51. Ward (Huberdeau). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Raming (Rus.). Vyloučení: 7:2. Využití: 1:2. Diváci: 7487.

Dánsko - Slovensko 3:4 (0:1, 1:0, 2:3)
Branky a nahrávky: 22. Boedker (Green, Christensen), 53. Green (Christensen, Lassen), 55. Jesper Jensen (Jesper B. Jensen) - 15. Tatar (Valach), 42. Miklík (Viedenský), 54. Viedenský (Miklík, Valach), 55. Tatar (Mikúš). Rozhodčí: Kaval (USA), Olenin (Rus.) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:10, navíc O. Lauridsen (Dánsko) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 7251.

ČR - Francie 5:4 v prodl. (1:3, 3:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Sobotka, 25. Sekáč (Zámorský, Kolář II), 32. Jágr (Jordán, Sobotka), 33. Zaťovič (Rolinek, Kindl), 63. Kolář II (Zámorský, Sobotka) - 7. Desrosiers (Janil, Y. Treille), 18. Desrosiers (T. da Costa), 19. Meunier (Raux), 43. Roussel (Fleury). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Gofman (Rus.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 8214.

Skupina B:
Německo - USA 4:5 (0:0, 3:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 24. Weiss, 31. Hospelt (Draisaitl, Oppenheimer), 36. Draisaitl (Ankert), 59. Rieder (Draisaitl, Hospelt) - 22. Abdelkader (Gaudreau, Stapleton), 28. Shore (Petry), 33. Donovan (Gaudreau, Gardiner), 43. Gaudreau (Gardiner), 56. Abdelkader (Gaudreau). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Fraňo (ČR) - Fluri (Švýc.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 11 845.

Lotyšsko - Švýcarsko 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. K. Jass (Dzerinš, Kulda), 58. Girgensons (Sotnieks, Vasiljevs) - 9. Brunner (Hollenstein, Cunti), 11. Schlumpf (Ambühl), 21. Weber (Ambühl, Josi). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 12.868.

Rusko - Bělorusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Plotnikov (Šipačov, Tichonov), 36. Šipačov (Plotnikov) - 46. Denisov (Kitarov, Korobov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Patafie (USA) - Carnathan (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 14.679.

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme