V letních měsících inspektoři zvyšují počet kontrol na trzích s potravinami

S příchodem letních měsíců inspektoři zvyšují počet kontrol na trzích s potravinami. Loni jich provedli zhruba 1500. Dohlížejí třeba na to, zda mají prodejci u zeleniny a ovoce uvedenou zemi původu nebo jestli nenabízejí ve vysokých venkovních teplotách masné a mléčné výrobky mimo chladící zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První farmářské trhy v Břeclavi nabídly mimo jiné sýry

První farmářské trhy v Břeclavi nabídly mimo jiné sýry | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Žena, která na trhu nabízí vejce, tvrdí, že jsou v pořádku. Podle inspektorů ale nejsou.

Pokud je okolní teplota nad 18 stupňů, musí stánkař vejce vydávat z chladícího boxu. Na pultu může mít jen makety.

„Spotřebitel si tak vlastně vybírá pouze z maket zboží, které je na pultu, ale to vlastní zboží je už potom vyňato prodejcem z chladícího nábytku, kde je uchováváno v souladu s požadavky zákona,“ říká mluvčí Stání zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Nedodržení těchto podmínek je velmi vážným prohřeškem proti potravinářskému právu, v podstatě se jedná o uvádění do oběhu potravin nevhodných k lidské spotřebě,“ dodává.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme