V Poděbradech otevřeli zrekonstruovaný památník krále Jiřího

Na poděbradském zámku si už návštěvníci mohou prohlédnout zrekonstruovaný památník krále Jiřího z Poděbrad. Stálou expozici odborníci předělali po půl století. Kromě osobnosti známého panovníka se věnuje i historii Poděbrad a okolí ve středověku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrekonstruovaný památník krále Jiřího v Poděbradech

Zrekonstruovaný památník krále Jiřího v Poděbradech | Zdroj: ČTK

K vidění je třeba několik věrohodných kopií historických dokumentů a knih. Jednou z nich je i faksimile středověkého rukopisu rodové Bible pánů z Kunštátu.

„Máme ji otevřenou na takové dvoustraně, kde je vyvedená nádherná iniciála, a vidíme tady i latinsky psaný rukopis. Je to kniha z 15. století,“ popsal jedno z lákadel ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Nově rozšířená expozice návštěvníkům ukazuje také to, jak vypadal středověký život na Poděbradsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou stálou výstavou provedl reportéra Michala Trnku ředitel Polabského muzea Jan Vinduška

„Jsou to převážně věci ze železa, které se nám dochovaly. Máme zde i některé gotické a renesanční poháry, které nepocházejí sice přímo z Poděbrad, ale ze sousedního Nymburka. Také zde máme jeden zajímavý nález, a to část kožené boty. Přežila dlouhá staletí v zemi a podařilo se ji zachránit,“ přiblížil ředitel.

Jednu z dominant expozice tvoří model jezdecké sochy krále Jiřího, která stojí na poděbradském náměstí. Autorovi sochy Bohuslavu Schnirchovi památník věnuje samostatnou část. A součástí expozice bude v další etapě i podzemí poděbradského zámku.

„Je tam takové lapidárium a jsou tam zajímavosti, jako monoxyly z desátého století. Rád bych, aby se nám to podařilo otevřít na přelomu května a června,“ doplil Jan Vinduška.

Zrekonstruovaný památník krále Jiřího v Poděbradech | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme