Nizozemci deklasovali na MS v repríze posledního finále Španěly 5:1

Fotbalisté Nizozemska zažívají snový vstup do mistrovství světa v Brazílii. Na stadionu v Salvadoru deklasovali úřadující mistry světa 5:1 a oplatili jim čtyři roky starou finálovou porážku z Jihoafrické republiky. Španělé po proměněné penaltě Xabi Alonsem sice vedli, ale Nizozemci otočili nepříznivý vývoj zásluhou dvou gólů Robbena a van Persieho, i premiérové branky De Vrije.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radující se Nizozemci po drtivém vítězství nad Španělskem 5:1 na MS v Brazílii

Radující se Nizozemci po drtivém vítězství nad Španělskem 5:1 na MS v Brazílii | Zdroj: Reuters

Jako první vážněji zahrozili Nizozemci. Už v 8. minutě si na Robbenovu přihrávku za obranu naběhl Sneijder, tváří v tvář brankáři Casillasovi ale neuspěl, ten naopak předvedl znamenitý reflex. Španělé nadále drželi víc balon a s přibývajícími minutami začali soupeře svírat k vápnu.

Soupeři českých fotbalistů v nadcházející kvalifikaci se dostávali pouze k brejkům, nejčastěji hledali kanonýrka van Persieho, ale defenziva úřadujících světových šampionů fungovala dobře. Pak přišla 27. minuta a nařízená penalta za zákrok De Vrije na Diega Costu, který si obránce zasekávačkou položil a pak přepadl přes jeho nohu.

Fotbalisté Mexika vyhráli na MS nad Kamerunem 1:0, přestože dali 3 góly

Číst článek

K pokutovému kopu se postavil Xabi Alonso, který poslal míč k pravé tyči Cillessenovi branky, ten si na míč sáhl, ale nevytěsnil mimo tyče. Iniciativu na zbytek poločasu převzali „Tulipáni“, ale mohli to být právě oni, kdo těsně před poločasem mohl inkasovat podruhé.

David Silva postupoval ze strany sám na brankáře, kterého se pokusil překonat dloubákem, Cillessen ovšem do poslední chvíle nešel na zem a konečky prstů odvrátil na roh. Minutu na to už to bylo 1:1.

Nizozemsko se na dvě přihrávky dostalo z vlastní poloviny až do gólové šance, když Blind poslal z půlící čáry dlouhý pas na nabíhajícího Robina van Persieho, který utekl Ramosovi a hlavou z první z hranice pokutového území překonal vyběhnuvšího Casillase.

Kapitán Robin Van Persie právě dosáhl na svoji první branku na šampionátu v Brazílii a byla velmi pohledná | Foto: Reuters

Po změně stran neuplynulo ani osm minut a opět se měnilo skóre. Obrat výběru Luise van Gaala dokonal další velezkušený forvard Oranjes hrajících v tmavě modré sadě dresů Arjen Robben. A byla to opět milimetrová přihrávka Blinda, kterou si našel a efektně zpracoval Robben, zasekl a s přispěním Ramosovi teče poslal do brány.

V 60. minutě mohli Nizozemci vítězství pojistit. Po další dobré kombinaci napálil van Persie z úhlu míč svoji slabší pravou nohou, ale i tak dělová rána skončila na břevně. Ovšem za dalších pět minut už to 3:1 bylo, protože po přímém kopu napravil své zaváhání při penaltě De Vrije, když k němu na vzdálenější tyč propadl centrovaný míč a on se hlavou i přes náraz do tyče nemýlil.

Vzápětí snížil Silva, ovšem z ofsajdu a tak branku rozhodčí správně neuznali. V 72. minutě vyrobil obrovskou hrubici při rozehrávce gólman Casillas, kterého obral o balon Van Persie a přidal svůj druhý zásah.

V euforii hrající Holanďané mohli ještě zvýšit vedení v poslední pětiminutovce, ale Wijnaldum ani dorážející Robben už Ikera Casillase před více než 48 tisíci diváky na stadionu a miliardám u televizních obrazovek více nepotupili. V nastaveném čase mohl snížit Torres, ale na poslední chvíli mu skluzem míč odkopl jeden z vracejících se obránců.

Lavička obhájců titulu Španělů při 5 inkasovaném gólu | Foto: Reuters

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:

Španělsko - Nizozemsko 1:5 (1:1)
Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48.173

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso (63. Pedro), Busquets - Xavi, Iniesta, Silva (78. Fábregas) - Costa (63. Torres). Trenér: Del Bosque
Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij (77. Veltman), Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán (62. Wijnaldum) - Sneijder - Robben, Van Persie (79. Lens). Trenér: Van Gaal

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme