Florbalová exhibice v Benátkách pomůže mladému vozíčkáři Pavlu Boškovi

Zahrajem si srdcem, pojď do toho s námi. Takový je slogan charitativní florbalové akce, která se v pátek a sobotu uskuteční ve sportovní hale v Benátkách nad Jizerou. Její výtěžek pomůže Pavlu Boškovi s rehabilitací po těžkém úrazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Boška s maminkou Radkou

Pavel Boška s maminkou Radkou | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Boška je šestnáctiletý mladík upoutaný na vozík. V roce 2011 ho srazil nepozorný řidič. Jediný okamžik změnil jemu i rodině život.

„V Benátkách nad Jizerou šel za krajnicí, pan řidič nevěnoval dostatečnou pozornost silničnímu provozu a Pavlíka odhodil do příkopu, odkud byl vrtulníkem transportovaný do motolské nemocnice, kde prošel mnoha operacemi,“ vzpomíná na osudný okamžik maminka Radka Vňuková.

Moc šancí jejímu synovi na přežití jí lékaři nedávali. V motolské nemocnici odvedli však skvělou práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh šestnáctiletého Pavla Bošky oslovil organizátora charitativní exhibice Pavla Petra

„Byl dlouho v apalickém stavu. Dlouho se neprobíral a objevovala se spousta komplikací hlavně na hlavě, kde mu vraceli kostní ploténku, měl zvýšené hromadění tekutin v dutinách mozku. A tím, že se neprobíral, musel být vyživován pomocí injekční stříkačky.“

Pavlik tehdy chodil do osmé třídy základní školy v Benátkách nad Jizerou na Pražské ulici. Spolužáci se s absencí svého kamaráda vyrovnávali jen těžko. Podobně jako třídní učitelka Sylva Buriánová.

„Bylo to o to horší, že týden před nehodou jsme byli se třídou na Sněžce, což bylo dobití nejvyššího českého vrcholu a byl to vrchol i pro nás, ale pak se to stalo a místo, které tam po něm zbylo, nám to připomínalo. I pro děti, které Pavla znali, to byl zlomový okamžik.“

Nezapomínali na něj. Chodili za ním domů. Na první setkání po nehodě si ale museli počkat. „Po tom, co jsme absolvovali skoro 6 měsíců v nemocnici, jsme jeli na 10 týdnů do Jánských Lázní a tam se začal pomalu probírat. Nejprve otevíral oči, grimasoval, usmíval se a trošku vydával nějaké zvuky,“ říká Radka Vňuková.

Každý takový posun znamenal pro blízké hodně, maminka musela skončit i v práci, Pavlovi se musí věnovat čtyřiadvacet hodit denně.

„Zlepšil se hodně. Sedí na vozíčku, reaguje, sice nemluví, na pravé oko vidí špatně, ale jinak se za námi otáčí, rozumí tomu, co mu řekneme. Dokáže vyhovět jednoduchým povelům. Hlavně se ale naučil jíst a pít. Sice ho musím krmit, ale zaplaťpánbůh už nemusí mít v žaludku hadičku, a má z toho snad nějaký požitek.“

Podpoří ho i známí sportovci

Výtěžek z florbalové exhibice pomůže alespoň z části uhradit jeden z nutných léčebných pobytů. Mimochodem, nehradí ho žádná pojišťovna a jeho cena přesahuje sto tisíc korun.

„Tahle akce je pro mě velmi specifická, protože je to pro kluka, který navštěvoval stejnou školu jako já. Pojedu si zahrát a přispět mu, doufám, že se vybere co nejvíc peněz,“ vyjádřil přání fotbalista prvoligové Mladé Boleslavi Jan Chramosta.

V pátek Pavlika podpoří mimo jiné hokejisté Radim Vrbata, Václav Pletka, Jakub Nakládal a Vojtěch Mozík, v sobotu pak i olympijská vítězka Eva Samková.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme