NP České Švýcarsko začal pracovat na vlastní líhni vzácných druhů ryb

Rybáři z Národního parku České Švýcarsko sednou dvakrát ročně do auta a přivezou z německé líhně desítky tisíc malých lososů. Tohle cestování by teď ale mohlo skončit. Správci parku totiž začali pracovat na první vlastní líhni vzácných druhů ryb. Návrat lososů do českých řek se tak už brzy výrazně zrychlí. V českých řekách by se díky novému zařízení mohl časem objevit i jeseter.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebojte se, tyhle ryby radioaktivní nejsou

Nebojte se, tyhle ryby radioaktivní nejsou | Foto: Robert Mikoláš

„V přírodě lososi sperma sami vytlačí pomocí svalů, my jim tu pomáháme ručně,“ vysvětluje majitel sádek Gunter Ermisch.

Několikrát ročně s kolegy navlečou rybářské holínky a pomocí elektrického agregátu na krátko omráčí desítky lososů. Těm odeberou mlíčí a jikry a v sádkách pak vychovají malé lososy. Část potěru putuje do národního parku České Švýcarsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

NP České Švýcarsko začal pracovat na vlastní líhni vzácných druhů ryb, natáčela tam redaktorka Iva Zítková

„Němečtí rybáři začali s reintrodukcí lososů vlastně o 4 roky dříve než česká strana, už v roce 1994,“ vysvětluje Tomáš Salov ze správy parku, proč par spolupracuje s německými rybáři.

„Tady se sází na to, že úspěšnost vylíhnutí jiker je v líhni výrazně vyšší, než by byla ve volné přírodě. Lososům se bude ještě pomáhat možná tak 10 let, ale může to být i déle,“ dodává.

Desetitisíce malých lososů vychovaných v Německu správa parku vypouští do českých řek dvakrát ročně. To ale zdaleka nestačí a tak chce ředitel parku Pavel Benda vybudovat vlastní rybí líheň.

„Byla by nejen na lososy, i když losos by byl hlavní rybou, která by se tam produkovala, ale i na další druhy ryb, které jsou tady původní. Třeba lipan či střevle,“ vysvětluje.

„A mým snem je i jeseter velký, který kdysi v Labi žila a největší jedinci dosahovali až 6 metrů délky. Nicméně myslím, že v předminulém století byly tyto ryby vybity kvůli kaviáru, jinak tady ty ryby dodnes jsou,“ dodává.

Ideální místo pro líheň je podle ředitele parku nedaleko Pavlina údolí blízko Jetřichovic a vzniknout by měla v nejbližších měsících.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme