Referendum o obchvatu Nového Města nad Metují se komplikuje. Návrh má nedostatky

Aktivisté, kteří navrhují referendum "Za obchvat Nového Města nad Metují", musí do žádosti o jeho konání doplnit některé údaje. Požaduje to správní odbor města. Petiční výbor a lidé, kteří se pod petici podepsali, nesouhlasí s trasou plánované přeložky silnice I/14 městem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové Město nad Metují

Nové Město nad Metují | Foto: Agentura CzechTourism

Přípravný výbor má v návrhu na referendum chyby.

V první řadě v návrhu chybí odhad částky, kolik by konání takového hlasování stálo a kdo by ho platil. Tento údaj musí mít návrh referenda ze zákona, a to proto, aby petenti měli jasno, z čí peněženky půjdou peníze. Referendum totiž platí příslušná radnice a ne každý to ví.

Další chybou je podle správního odboru města to, že návrh na referendum je datován v červnu, ale jednotlivé podpisy mají data už od února letošního roku. A to znamená, že ti, kdo petici podepsali, se nemohli s tímto návrhem seznámit.

Radnice tedy aktivisty vyzvala k nápravě těchto nedostatků. Možná řešení jsou tři - první je to, že přípravný výbor vše vzdá a o referendum usilovat dál nebude. Ale to je málo pravděpodobné. Ty další dvě popisuje tajemník Městského úřadu v Novém Městě Petr Tyč.

Zrušit, opravit nebo podat stížnost k soudu?

„Jsou dané zákonné lhůty, do kdy musejí záležitosti napravit, a v případě, že nesouhlasí s tím, k čemu jsme je vyzvali, musí podat žalobu u soudu,“ vysvětluje Petr Tyč a pokračuje:

„Pokud by rozhodl, že naše námitky a výzvy k doplnění nebyly oprávněné, tak samozřejmě to už půjde v režimu standardním: to znamená, že to půjde do zastupitelstva, které o tom rozhoduje.“

Referendum chtějí aktivisté spojit s podzimními komunálními volbami. A šance, že to stihnou je velká. Soud má 30 dnů na vyjádření a příští zastupitelstvo se sejde 11. září. Volby se pak konají v říjnu.

Přeložku Ředitelství silnic a dálnic naplánovalo od Vladivostoku, kolem vlakového nádraží, dál má vést pod sídlištěm Malecí až do Vrchovin. Petiční výbor poukazuje na to, že trasa vede obydlenými částmi města a navrhuje náhradní - tzv. jižní řešení Spy - Vladivostok - Osma - Nahořany a další obce. Ty ale už předem nesouhlasí s tím, aby přes jejich katastr frekventovaná silnice vedla. Na této trase by bylo navíc potřeba vybudovat mosty a také by vedla územím se vzácným biotopem.

Martin Pařízek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme