Při cestování vlakem ve středních Čechách můžete odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče

Vysloužilé elektrospotřebiče mohou do pátku odevzdat do černých kontejnerů všichni lidé, kteří cestují osobním vlakem na trati Praha Masarykovo nádraží – Český Brod – Kolín. Jedná se o jednorázovou ekologickou kampaň s názvem Jízda do stanice Recyklace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Akce má ukázat, že materiály z elektrospotřebičů můžeme až z devadesáti procent recyklovat. Prvních 300 pasažérů, kteří vysloužilý elektrospotřebič přinesou, získají dárek.

Za každý odevzdaný elektrospotřebič pak získají los, na který je možné vyhrát nový spotřebič v hodnotě 1000 korun.

Lednici nebo televizi lidé většinou do sběrného dvora odvezou. Mixér, mobil nebo holicí strojek ale klidně hodí do koše. Přitom právě sběr elektroodpadu má svůj obrovský význam. Je to totiž nejrychleji rostoucí druh odpadu a na skládkách působí vážné ekologické problémy, například jedovatá rtuť z úsporných zářivek zamořuje životní prostředí.

Navíc většinou je možné spotřebič dobře recyklovat. Ušetří se tak například drahé kovy. Na jejich těžbu se v rozvojových zemích zneužívá dětská práce. Nehledě na rozsáhlá poškození krajiny.

Se spotřebiči ale lidé nemusí až do sběrného dvora, některé obce organizují i pravidelné svozy. A sběrná místa jsou i na nejrůznějších místech v obcích nebo ve městech. Vybité baterie je pak možné odevzdat skoro v každém obchodě.

Sběrný dvůr | Foto: Jakub Liška

Všechny tyto věci se odevzdávají bezplatně, protože cena za recyklaci už byla obsažená v ceně výrobku. Také platí, že prodejci elektrozařízení musejí vysloužilé spotřebiče odebírat v režimu kus za kus. Například při koupi mixéru můžete odevzdat ten starý.

Nejlépe třídí odpad v Praze a nejhůře v Karlovarském kraji, střední Čechy jsou průměrné. V roce 2013 se obyvatelům Středočeského kraje podařilo vysbírat přes 1200 tun televizí a počítačových monitorů a přes 600 tun drobného elektra. Navíc ušetřili například tolik vody, kolik je potřeba k výrobě 84 tisíc sudů piva.

Zákon o povinném třídění kovů projednává v těchto dnech Poslanecká sněmovna.

Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme