Opozice chystá obstrukce ve sněmovně. Poslanci se bojí krácení dovolených

Poslanci se strachují, že si letos vůbec neužijí volno o prázdninách. Na 15. července se plánuje mimořádná schůze sněmovny. Vládní koalice by na ní ráda protlačila celou sérii klíčových zákonů. Mezi dvacítkou návrhů je třeba zákon o státní službě, zrušení poplatků u lékaře nebo zavedení desetiprocentní sazby DPH. Pravicové opozici se ale změny nelíbí. Netají se proto, že přijetí zákonů bude blokovat. Je tak otázka, jestli se schůze nenatáhne až do srpna. A jestli nebudou muset poslanci třeba rušit své dovolené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

„V žádném případě obstrukce, ale chystá velmi důkladné projednávání,“ popsal šéf poslanců TOP09 Miroslav Kalousek to, čeho se bojí vládní koalice.

Zvlášť poslanci ČSSD si dobře pamatují, jak i v opozici jde zdržovat schůzi. Před dvěma lety obstrukcemi šest dní a nocí blokovali projednávání reformních zákonů Nečasovy vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co lze očekávat od nadcházejícího jednání v poslanecké sněmovně, shrnuje Věra Masopustová

V jednacím sále se tehdy sociální demokraté střídali po směnách a během jednání se odehrávaly slovní přestřelky, které se zapsaly do dějin dolní komory parlamentu.

„Už tady je konečně pan předkladatel zákona. Zdraví mě. Pane ministře financí, nezapomínejte abstinovat, abstinovat, abstinovat! To jste před pár minutami hrubě porušil,“ reagoval na jednu z mnoha konfrontací s Miroslavem Kalouskem tehdejší poslanec a hejtman za ČSSD David Rath.

Během šestidenního zdržování se kromě toho četla libanonská literatura a pomoci s dlouhými projevy přišli i senátoři sociální demokracie. Toho, že současná opozice použije na mimořádné schůzi podobnou munici, se obává i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Očekáváme určitý odpor ze strany opozice. Řada návrhů, které předkládáme, jdou proti politice Nečasovy vlády. Počítáme proto s tím, že schůze zhruba těch 14 dní může trvat,“ říká Bohuslav Sobotka.

Počítá se s dělším průběhem

Pravicová opozice přesnou taktiku při projednávání pro ni sporných návrhů zákonů zatím prozradit nechce. Ale s tím, že to bude delší než obvykle, počítá. Za ODS to potvrdil poslanec Adolf Beznoska.

„Určitě dlouhá debata bude o služebním zákoně. Uvidíme, jak to půjde. Troufnu si říct, že když se nestane něco mimořádného a nebudou obstrukce takové, že bychom tam museli nocovat tak, jako minulá opozice předváděla v minulém období, tak že bude během týdne pořešeno,“ uvedl Adolf Beznoska.

Na některé zákony se chtějí podrobněji podívat i komunisté. I ti počítají s tím, že se projednávání zákonů může zdržet víc, než je obvyklé.

„Myslím si, že to všechno jsou témata, kdy se dá očekávat ledacos. Podstatné je, abychom tímto rozbouřeným mořem nějak propluli a abychom byli v září schopni nějak zvládnout druhé a třetí čtení,“ řekl komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Očekává se, že na mimořádnou schůzi bude povinná docházka pro poslance napříč kluby. Žádné omluvy šéfové klubů zatím hlášené nemají a ani je mít nemohou nemohou - dokud není oficiálně vyhlášený termín schůze, nedají se omluvenky posílat.

Kdy přesně se poslanci sejdou, se musí dozvědět minimálně pět dní předem.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme