Ukrajinským Doněckem zahřměla exploze, prý šlo o pokus o atentát

U sídla vlády proruských rebelů v Doněcku na východě Ukrajiny zazněla silná exploze, po které následovala střelba z automatických zbraní. Oznámily to ruské agentury. Prý šlo o pokus o atentát na jednoho z vůdců doněckých separatistů Denise Pušilina, který však nebyl na místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení proruští separatisté střeží místo výbuchu v Doněcku

Ozbrojení proruští separatisté střeží místo výbuchu v Doněcku | Zdroj: Reuters

Nastražené auto vybuchlo akorát ve chvíli, kdy kolem projížděla kolona vládních vozidel mířící ze sídla separatistů. Není jasné, zda byl cílem Denis Pušilin, nejvyšší představitel Doněcké lidové republiky nebo některý z jeho asistentů.

Jeden z Pušilinových asistentů už přišel o život při atentátu na začátku června. Také tehdy předseda nejvyššího sovětu tvrdil, že cílem měl být on a že jde o snahy Kyjeva ho zlikvidovat. Je ale také možné, že je to součást boje o moc mezi různými separatistickými frakcemi.

„Vybuchlo mé auto. Byli tam tři lidé, dva jsou těžce raněni,“ dodal Pušilin a dodal, že tento vůz přestal používat před dvěma dny.

„Od budovy se valí hustý dým. Je slyšet střelbu jednotlivých automatických zbraní dávkami,“ popisoval situaci zpravodaj agentury Interfax. Později upřesnil, že hasiči se pokoušejí uhasit automobil, ve kterém byli zraněni tři Pušilinovi osobní strážci. Zranění prý utrpěli i kolemjdoucí.

Povstalecká vláda samozvané Doněcké lidové republiky sídlí v budově správy Doněcké oblasti. Pušilin byl dnes v Moskvě, kde žádal o vyslání "mírových sil", tedy o ruský vojenský zásah na východní Ukrajině.

Polské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že z bezpečnostních důvodů uzavřelo generální konzulát v Doněcku. Situace ve městě je nepředvídatelná a bezpečnost polských diplomatů nelze zaručit, uvedlo ministerstvo. Český generální konzulát v Doněcku už nefunguje zhruba dva týdny.

V Doněcku řadu týdnů panuje napětí vyvolané střety separatistů s ukrajinskými bezpečnostními složkami. I když je v milionové metropoli Doněcké oblasti ve srovnání se Slavjanskem nebo Kramatorskem situace nepoměrně klidnější, k občasným incidentům podle médií dochází i tam.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

ČTK, Ondřej Bouda, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme