Českou filharmonii povede večer v Rudolfinu ruský dirigent Valerij Gergijev

Ivan Hrozný, takovou má mezi hudebníky tuto přezdívku ruský kontroverzní dirigent Valerij Abisalovič Gergijev. Ten dnes povede v pražském Rudolfinu Českou filharmonii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valerij Gergijev

Valerij Gergijev | Foto: Mezinárodní hudební festival Brno

Gergijev bude dnes v Praze dirigovat koncert složený výhradně z ruských děl od Čajkovského, Rachmaninova a Musorgského.

Valerij Gergijev patří k nejžádanějším světovým dirigentům. Získat ho pro mimořádný koncert s Českou filharmonií tak nebylo jednoduché, říká ředitel filharmonie Martin Mareček:

„Trvalo nám 3 roky, než jsme se domluvili. A podařilo se nám to - tak to většinou je - osobním kontaktem s panem dirigentem a vlastně j jeho nadšením pro českou hudbu a české hudební prostředí.“

Gergijev v Česku vystoupil už dříve. V 80. letech řídil rozhlasové symfoniky a s Moravskou filharmonií v Olomouci nastudoval 1. symfonii Antonína Dvořáka. V letech 2002 až 2007 byl na dnes už neexistujícím festivalu Pražský podzim.

Samotný dirigent je vnímán jako kontroverzní osoba. Občas se vyjadřuje k politickým otázkám. Podpořil ruskou anexi Krymu, kritizoval boj za práva homosexuálů.

Finská operní pěvkyně Karita Mattila odmítla pod jeho vedením zpívat v newyorské Carnegie Hall kvůli blízkému vztahu Gergijeva k prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Valerij Gergijev je šéfdirigentem Londýnského symfonického orchestru a před nedávným koncertem na Trafalgarském náměstí ho vítalo bučení a pískání obecenstva. Podle ruského tisku to byly převážně ukrajinští aktivisté.

Rudolfinum, Pražské jaro | Foto: Petr Veber

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme