Káhira očekává verdikt nad 38 členy Muslimského bratrstva

Vůdce zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí a dalších 37 lidí si dnes v egyptské Káhiře vyslechne rozsudek. Obžalovaní před rokem údajně vyzývali k násilnostem, při kterých zemřelo na padesát lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi 197 odsouzenými je i vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí

Mezi 197 odsouzenými je i vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí | Zdroj: Reuters

Soud v Egyptě pokračuje v procesu se 48 členy Muslimského bratrstva. Ten začal už před měsícem.

Všechny obviněné tehdy eskorta při soudním slyšení uzavřela do velké klece, ze které vykřikovali hesla. Tehdy padlo prvních deset rozsudků smrti.

I zbývajícím 38 obviněným hrozí za podněcování k násilí trest nejvyšší.

Mezi obviněnými, kteří stanou před soudem dnes, je i vůdce zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí či vysoce postavený člen hnutí Mohamed Biltadží. Podle něj je soud zkorumpovaný a poslouchá příkazy Izraele.

Spolu s Biltadžím jsou dnes mezi obviněnými také politici, kteří padli spolu se svrženým prezidentem Mursím.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už kritizoval Egyptskou justici za kontroverzní hromadné procesy s členy Muslimského bratrstva. V nich tak byl například lídr Muslimského bratrstva Muhammad Badí odsouzen k trestu smrti už dvakrát.

Marína Dvořáková, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme